Nana Maru San Batsu
Sıcak Sıcak
Nana Maru San Batsu
İsim: Nana Maru San Batsu, ナナマル サンバツ
Tür: Oyun, Okul, Seinen
Yayımlanma Tarihi: 05.07.2017
Bölüm Sayısı:12
Kaynak: Manga
Mangaka: Sugimoto Ikura
Yönetmen: Okuwaki Masaharu
Firma/Stüdyo: TMS Entertainment
Başlıca Seiyuular: Kawashima Umika(Fukami), Satou Takuya (Sasajima), Horie Shun ( Koshiyama), Ishikawa Kaito (Mikuriya), Hatanaka Tasuku (Inoue)
Açılış: “On My MiND” by Mrs.GREEN APPLE
Kapanış: “○○○○○” by Baby Raids JAPAN
Quiz kralımız da olduğuna göre, sanırım animelerde kral pozisyonu için açığımız kalmadı. Mangadan uyarlanacağını söyleyen haberi gördüğümden beri merak ettiğim bir seriydi. Mangasını takip etmiyordum; haberden sonra da etmedim, çünkü animenin heyecanı kaçmasın istedim.
Nana Maru San Batsu, 7 doğru- 3 yanlış demektir. Oyunculardan biri 7 doğru bildiği takdirde kazanır ve 3 yanlış yaptığı durumda elenir. Bu oran, quiz oyunlarını seven kitlenin altın kuralı olarak kabul ettiği oyun formatıdır.Bugünkü bölümde, bu tarz bir bilgi verilmedi henüz; ancak Quiz oyunlarını/ gecelerini seven insanlar bunu zaten biliyordur diye düşünüyorum.
Nana Maru San Batsu animesi, ana karakteri olan Koshiyama Shiki etrafında şekilleniyor. Lisede tanıştığı Fukami Mari, yaşanan bazı tesadüfi olaylar sonucunda Shiki’yi Quiz topluluğuna girmeye ikna ediyor. (Çok azıcık zorlamış olabilir.) İlk bölümde, bu ana hikayenin işlenişini gördük. Belli başlı ana karakterler tanıtıldı ve genel olarak karakterler hakkında, özellikle de Koshiyama Shiki hakkında fikirlerimiz oluştu. Tipinden de anlaşıldığı gibi ana karakterimiz biraz sessiz, sakin, kendini çoğu aktivite için yetersiz gören biri. Aşırı zeki ve tam bir kitap kurdu olduğunu da belirtmem gerekiyor. Umarım ilerleyen bölümlerde biraz daha açılır, çünkü gereksiz utanç anları ve aşırı çekingenliği beni biraz sıktı. Alt tarafı 23 dakikalık anime geçmek bilmedi. Bir de karakter bu duyguları yaşarken bana da hissettirdi, bu yüzden de sevmemiş olabilirim. ☹
Lisenin ikinci günü, her yerde topluluklar standlar açmış. Ana karakterimiz, spor standlarına bakıp ne kadar yetersiz olduğunu düşünürken uzaktan gördüğü Quiz Klubünün standı dikkatini çekiyor. Ne olduğunu anlamaya çalışırken bir şekilde standın önüne sürüklenen karakterimiz burada biraz iri kıyım ve deli gördüğü öğrenciye ilginç bir diyalog yaşıyor. Tabi ki, çekingen karakterimizin o kalabalıkta ne kadar utandığından bahsetmeye gerek yok. Üst sınıfının kendisine dedikleriyse, karakterimizin geleceği hakkında bize az biraz ipucu veriyor. (Hatta oldukça)
Sonrasında, sınıf arkadaşı olan Fukami Maki ile tanışan karakterimizin başına gelmeyen kalmıyor. Fukami’den etkilenen (bir anlamda) karakterimiz ve Fukami, toplulukların tören konuşması sırasında kendilerini birden quiz yarışmasının içinde buluyorlar. Koshiyama’daki yeteneği farkeden Fukami, onun quiz topluluğuna girmesini bir takım olaylar sayesinde sağlıyor ve bize de böylece güzel bir anime çıkmış oluyor. :)
Animenin konusunu, karakter çizimlerini ve genel atmosferini sevsem de; gözüme acayip batan iki durum oldu. Bunlardan ilki, aksiyonun az olmasının yanı sıra, sanki var olan sahnelerde de bir yavaşlık veya tutukluk vardı. Bu stüdyo ile alakalı bir durum da olabilir, umarım yakın zamanda toparlarlar. İkincisi ise maalesef daha mühim bir konu ve araştırdığım kadarıyla internette de çok fazla şikayet dönmüş bu konu üzerinden. Fukami Mari’nin ses tonu. NEDEN?! Şirin, güzel ve belki iddialı bir çizimi olan Mari için alışılagelmişin oldukça bir seiyuu seçilmiş. Tüm kadınsılığını ve moe etkisini kaldıran bu ses tonu, belki de karakterin başka yönlerine dikkat çekmek için kasten seçilmiş de olabilir. Ancak; sesini ilk duyduğumda aklıma gelen tek şey, karakterin yabancı uyruklu bir tabanı olması gerektiği, çünkü konuşması da bana biraz farklı ve tam oturmamış geldi. Sanki biri ağzını tam kapatmadan konuşuyor ve kelimeleri biraz yutuyor gibi. Ne zaman bu karakter konuşsa, dikkatim aşırı dağıldı.
Şimdii, anime hakkında daha teknik bilgilere geçelim. Çok sevdiğim animelerden olan Kamisama Hajimemashita ve geçen sezonlarda adından sıkça söz ettiren ReLIFE, Orange, Itazura no Kiss, Gugure! Kokkuri-san gibi birçok serinin yapımını da üstlenen TMS Entertainment’ın son projesi olan Nana Maru San Batsu’da, sanki diğer animelerdeki başarısını göremedik. Bunu demek için erken olabilir, ancak şuan bile bir eksiklik dikkat çekiyor. 12-sai, Aishiteruze Baby gibi animelerin yönetmenliğini yapan Okuwaki Masaharu’dan ise beklentilerim yüksek. Seiyuular daha önce de dediğim gibi Mari’ninki dışında oldukça güzeldi. Ana karakterin o sönük, içe kapanık tipini Horie Shun tam anlamıyla bize yansıtmış.
Gündelik hayatımızda oynadığımız ve sevdiğimiz Trivial Pursuit oyununun animeye dökülmüş hali gibi. Tanıtımlarına göre ilk bölümü sönük kalsa da ilerleyen zamanlarda güzelleşeceğine eminim. Türkiye’de liselerde böyle bir uygulama var mı bilmiyorum, ancak bazı şehirlerdeki publar ve kafelerde quiz geceleri düzenleniyor ve gruplarınızla katılabiliyorsunuz. (Quiz yarışmalarına katılmak isteyenler için bu da ek bir bilgi olsun.)
Sizin bu seri hakkındaki düşünceleriniz neler?
https://www.youtube.com/watch?v=xddiV5LHTV8