Mafia III PC İnceleme
PC İnceleme
Mafia III PC İnceleme
Tür: Aksiyon
Çıkış Tarihi: 07.10.2016
Yapımcı: Hangar 13
Yayıncı: 2K Games
Diğer Platformlar: PS4, Xbox One
İlk Mafia oyununun en büyük talihsizliği 2002’de GTA 3’ün PC’ye çıkmasının ardından çok kısa bir süre sonra piyasaya sürülmesi olabilir. 2001’de PS2’ye çıkan GTA 3 inanılmaz başarısının ardından PC’de öyle büyük bir beklentiye sahipti ki pek çok oyuncuya gün saydırıyordu. Haliyle kimi oyuncular o zamanlarda GTA 3’ten kafalarını kaldırıp başka benzer oyunlara bakamamış olabilirler. GTA klonu olmayan kendi harika atmosferi ve hikayesiyle benzer oyunlar arasında kolayca sıyrılabilen Mafia oyuncular tarafından oldukça beğenildi. Gerçekten de çok sağlam bir oyundu.
Mafia II için 8 yıl bekledik. Bu kez oyun belki de çok daha başarı sağlayabileceği bir zamanda ve 2010 yılında çıkmıştı. Serinin popülerliğini asıl arttıran Mafia II oldu ve ilk oyundan çok daha büyük bir hayran kitlesine ulaşmayı başardı. Bakmayın siz zamanında oyun medyası tarafından çok düşük puanlar verilerek hakkının yendiğine. Mafia II’nin hakkı yenmişti ve Mafia II kesinlikle çok iyi bir oyundu. Hatta oyuncunun ana karakteri Vito Scaletta ile bağ kurabildiği, onun en iyi arkadaşı Joe Barbaro’yu gerçekten kendisinin bir arkadaşı gibi görebildiği çok etkileyici bir oyundu. Oyunun başlarındaki o muhteşem karlı şehir manzarasından tutun oyunun sonuna kadar 8 yılda pek çok şeyi unutamayacağınız nadir oyunlardan biri oldu.
Mafia III en başından beri biraz farklı görünüyordu. Özellikle ana karaktere bakılınca bir mafya tipinden çok bir asker dikkat çekiyordu. New Bordeaux’da geçen oyunda yetimhanede büyümüş Vietnam’da savaşmış bir asker olan Lincoln Clay’i yönetiyoruz. Özellikle 2. oyunun büyük hayranlarındansanız Vito’dan sonra başlarda Lincoln Clay’i yadırgayabilirsiniz. İleride de Lincoln, Vito’nun yerini tutmayacak belki ama oldukça sağlam yazılmış bir senaryo ile karşı karşıyayız. Hikayede biraz ilerledikten sonra karakterlere daha çok ısınacaksanız. Mafia 3’ün ilk birkaç saati harika bir deneyim yaşatıyor ve bu sürenin sonunda senaryoda yaşananlar insanı oldukça etkiliyor. Spoiler vermemek için bunları anlatmayacağım ancak sadece o karşılaştığınız olaylardan sonra nasıl bir son olacağını görmek için bile oynanır Mafia III.
Mafia III’ün senaryosundan daha etkileyici bir yönü daha varsa o da kesinlikle müzikleri. Adeta oyun tarihindeki en iyi radyolardan Mafia III’ün radyoları. GTA Vice City zamanında müzikler konusunda nasıl bir devrim yaptıysa nasıl bir efsane olduysa aynı şeyi günümüzde Mafia III için de söylemek mümkün. 1968 tabii şimdiki gibi müziğin ölmediği yıllar. Kimler yok ki? The Rolling Stones, Elvis Presley, Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Steppenwolf, Creedence Clearwater Revival, Eddie Floyd ve Johnny Cash bunlardan sadece bazıları. O döneme ait neredeyse ne kadar efsane varsa toplamışlar. Bu muhteşem müzikler oyundaki sürüş zevkini katlıyor. Oyunda ne fast travel var ne de şehirde yapacak doğru dürüst aktiviteler… Ne yazık ki şehir bomboş. Bazı görevlerin aralarındaki mesafe çok fazla ve haritanın öbür ucuna kadar sürmeniz gerekiyor. Müzikler bu kadar harika olmasaydı bu durum oldukça rahatsız edici bir hal alabilirdi. Ancak müzik için yolu uzattığım bile oldu. Oyunda müzik çok önemli bir konumda öyle ki sadece arabalardaki radyolar değil. Görev sırasında da çalan harika müzikler kimi görevlerin fazlasıyla tekrar etmesinden kaynaklanan sıkıcılığını azaltıyor. Hatta karakterlerimiz senaryo gereği oyundaki müziklerin sözlerine göndermeler de yapabiliyorlar. I Fought The Law göndermesine özellikle bayıldım. Bu durum karakterleri daha da sempatik kılabiliyor.
Oyun, PC’ye 30 FPS kilidiyle çıkınca bütün negatif yorumları hemen üzerine çekti. Daha ilk hafta sonu gelen yama bu FPS kiliini kaldırdı ancak Mafia III PC’ye boşuna böyle çıkmamış. Ne kadar sağlam bilgisayarınız olursa olsun FPS genellikle 35-50 arasında değişiyor. Bu yine ilk haline göre çok daha iyi ama canavar bir bilgisayarınız varsa göreceğiniz değerler yüzünüzü güldürmeyecek. Üstelik grafik kalitesi de günümüz oyunlarının gerisinde. Konsol ve PC grafik farkı çok az. Bazı sahnelerde belli bile olmuyor neredeyse. PC’de de düşük çözünürlüklü kaplamalar var. Ayrıca ben Anti-Aliasing ayarını özellikle en düşük seviyeye getirdim çünkü yüksekte karşılaştığım bulanık görüntüler hiç hoşuma gitmedi. İlginçtir belki de ilk defa bir oyun daha düşük grafik ayarında bana göre daha iyi görünüyor. Diğer ayarların da ne grafiklere ne performansa öyle olması gerektiği kadar büyük bir etkisi olmuyor. Açıkçası Hangar 13 PC için kötü bir iş çıkartmış. Konsol sahibiyseniz grafikleri pek farklı olmayan konsol sürümünü de tercih edebilirsiniz.
Aslında Mafia III’ün en büyük sorunu grafikleri değil. Aynı grafiklerle yine harika bir oyun olabilirdi. Keşke görevler hep bu kadar tekrar etmeseydi… Şehrin kontrolünü elimize almak için belirli bir bölge için devamlı belli bir maddi zarar vermeliyiz. Bunu yaptıkça da o bölgedeki “yetkili abi” ile karşılaşıyoruz. Ne yazık ki yeni birçok açık dünya oyunu kendini sürekli tekrar ediyor. Mad Max’i bu yüzden yarım bırakmıştım. Mafia III bence senaryosu, karakterleri, müzikleri ve savaş sistemi ile oynanmayı ve bitirilmeyi hak ediyor ancak harika bir oyun olabilecekken çok daha azıyla yetinmek durumundayız. Sen kalk o kadar zor şeyi çok iyi bir şekilde başar ama hep aynı tip görevleri oyuncuya tekrar ettir…
Mafia III’ün bu başardığı zor şeylerden biri de savaş sistemi. Kendi türündeki en iyi savaş sistemi belki de Mafia III’te. Kontroller oldukça rahat ve isterseniz gizlilik konusunda , isterseniz de aksiyon sırasında Lincoln Clay’i çok iyi yönetebiliyorsunuz. Bıçağını inanılmaz etkili bir şekilde kullanabiliyor, yakın dövüşte çok iyi eski bir asker olduğunu hissettiriyor karakterimiz. Oyundaki vuruş hissi de başarılı. Yapay zekanın davranışları için ise aynı şeyleri söylemek hiç mümkün değil. Oyunda pek çok bug var ve grafiklerle alakalı bugların haricindeki bugların çoğu yapay zeka ile ilgili. Zaman zaman birden ateş etmeyi kesip öyle hareketsiz bekledikleri ya da hem yakın dövüşte hem silahlarla anlamsız yerlere saldırdıkları olabiliyor. Trafikteki araçlar bazen yeşıl ışık yansa da gaza basmayı tercih etmeyip hareketsiz kalabiliyor.
Normal sürüş seçeneğinin yanında yapımcılar opsiyonel olarak simülasyon seçeneğini de eklemişler. Elbette bir simülasyon oyunu gibi bir kontroller olmuyor ama iyi ki de eklemişler. Böylece drift atma gibi eylemleri daha iyi gerçekleştirebilir, istediğiniz hareketleri daha hassas bir şekilde yapabilirsiniz. Oyunda bir yerden sonra silahlar alabileceğimiz gibi arabalar da alabiliyoruz. Öyle başka oyunlardaki kadar rahat bir şekilde trafikteki araba çalınmıyor. Sokaktaki insanlar hemen polise haber veriyor ve peşinize polisler düşebiliyor. Başta çok mantıklı geldi. “Neden diğer oyunlarda insanlar suçu görünce polise haber vermiyorlar?” diye düşündüm. Sonra polisi aramaya giden adamı ezip öldürdüm. Bunu başka yaşlı bir kadın gördü. O da polisi aramaya gidince onu da öldürdüm. Bu böyle tekrar etti. Baktım sonra ne iğrenç bir insan olmuşum; önüme geleni acımadan katlediyorum. Demek ki diğer oyunlarda bunu yapmamalarının bir sebebi varmış. :)
Senaryoda ilerledikçe yeni düşmanlar edindiğimiz gibi yeni dostlar da ediniyoruz. Hatta yetimhanede büyümüş Lincoln ortak düşmanları sayesinde dostlarıyla güçlerini birleştirip bir bakıma ortak bir amaç uğruna yeni bir aile de ediniyor kendine. Bu karakterlerden en dikkat çeken kuşkusuz Mafia II’deki ana karakterimiz Vito Scaletta. Yıllar Vito’yu biraz değiştirmiş haliyle. Ana karakterimizin bu müttefikleri senaryoda önemli bir yere sahip ve Vito dışındaki karakterler de hiç de boş karakterler değil. Hikayelerine ve yaşadıklarına tanık oldukça birçok karaktere empati yapabiliyorsunuz. Müziklerde olduğu gibi oyunun genelinde de Vietnam Savaşı’nın etkilerine tanık oluyoruz. Pek çok karakterde savaşın izleri ve derin yaraları olduğunu hissettiriyor oyun. Ara sahnelerde karakterlerin geçmişten bahsettiği anlar senaryoya güzel bir tad vermiş. Bunların dışında bazı karakterler de kendi aralarında bir güç üstünlüğü oluşturmak istiyor. Bir mafya için güç ve kontrol her şey. Bu güç dengesini oluşturacak kişi sizsiniz ancak bunu dikkatli bir şekilde yapmalı, kararlarınızın onların sadakatlerine etki edebileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
Bir bölgeyi ele geçirdikten sonra sizin altınızda çalışan mafya lideri patronlarından birine devrediyorsunuz. Her bir karakter farklı yetenekler ve avantajlar sunuyor. Örneğin Vito’ya belirli değerde bir bölgeyi emanet ederseniz sağlık barınızı yükseltmek, yanınızdaki parayı kasanıza taşıma servisi gibi ve zaman zaman hayat kurtarabilen mafya takviye kuvvetleri gibi imkanlardan faydalanabiliyorsunuz. Yanınızda çok fazla para taşımasanız iyi edersiniz çünkü ölürseniz para kaybediyorsunuz. Bu servis herhalde toplamda bana birkaç saat kazandırmıştır. Sürekli paraları toplayıp kasaya kadar gitmek büyük bir zaman kaybı olabilirdi. Seçim yapacağınız zamanlarda listeden kimin ne zaman size ne kazandıracağına göz atın.
Mafia III mükemmel bir oyun olmaktan oldukça uzak. Serinin hayranlarındansanız ve çok büyük beklentileriniz varsa hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Buglar her açık dünya oyununda olur. Grafikler ve optimizasyon iyi değil ama oynanmayacak derecede de değil. Gel gelelim ilk birkaç saatten sonra sürekli aynı görevleri tekrar ettirmek büyük sıkıntı. Artık oynanış süresini artırmak için şu tekrardan kurtulsa daha kısa süreli ama daha iyi bir deneyim yaşatsa keşke oyunlar. Her şeye rağmen senaryosu sağlam oyunlardan hoşlananlara, müziğin coşkusunu hissedebilenlere ve karakter derinliğine önem verenlere bu güzel ve etkileyici hikayenin nasıl başlayıp nasıl sonlandığını görmeleri için Mafia III’ü tavsiye edebilirim. Savaş sisteminin de türünün en iyi örneklerinden biri olduğunu yeniden belirtmek gerek. Öte yandan Mafia II’den yıllar sonra yaşanan gelişmeleri merak ediyorsanız da Mafia III’ü almanızda fayda var. Yalnız Mafia III Steam’deki 179 TL’lik fiyatının hakkını vermiyor. Kinguin‘den çok daha uygun bir fiyata alabilirsiniz.