Koe no Katachi

Manga Tanıtım           

Koe No Katachikoe-no-katachi

Tür: Dram, Shounen, Okul, Hayattan Kesitler, Romantik.

Mangaka: Ooima Yoshitoki

Yayınlanma Tarihi: 2013

Baş Karakterler: Shouya İshida (sağda), Shouko Nishimiya (solda)

Cilt Sayısı: +2

Bölüm Sayısı: +24

Yayınlandığı Dergi: Bessatsu Shounen Magazine, Shuukan Shounen Magazine

 

Adının İngilizcede “The Shape of Voice”, Türkçede ise “Sesin Bir Şekli” olarak nitelendirildiği bu mangada, hikayemiz Shouya İshida adlı küçük bir çocuk ve onunla aynı sınıfta, sağır bir kız olan Shouko Nishimiya ile başlıyor.

Realizmin içinde dans ettiği bu mangadaki çocuğumuz Shouya, günümüz Doğu kültürü eşliğindeki ”kabadayılık” tabirini Shouko adlı duyma engelli kızımıza uygulamaya başlıyor. Acıma hissi, pişmanlıklar ve kabalık kavramının kırıntıları,mangakanın düşünce çerçevesinde değerlendirilip bu mangada gerçekliği olgunluğa çevirerek bize sunuyor. Tabii ki gerçeklik mutluluğu bir akılsızlık şekline sokuyor. Yani ”Hayatta istediğin herşey peri masalı misali olmuyor”a getiriyor. İşte bu noktada Shouko duyma engelli olduğu için sınıftaki çocukların, ki başta Shouya olmak üzere, birer oyuncağı haline geliyor.

Koe No Katachi

Kalp kırıklığı ve kalp dolgunluğu yani iki türlüsünü de  içinde barındıran bu mükemmel işlenmiş hikayede eğer karanlık bir yerdeysen ilerisinde ışığı mutlaka göreceksindir.

Bunun dışında en çok ilgimi çeken kısım kızımız Shouko’nun sağır olma durumunun güzelce işlenmiş olması. Hikayede her ne kadar olaylara sessiz kalmış olsa da bu onu zayıf değil, güçlü göstermiş olmaktadır. Diğer bir yandan asıl karakterimiz Shouya, Shouko’ya kabadayılık taslamış ama en sonunda kendi kötü sonunu hazırlamıştır. Çünkü ”Kötülük yapan kötülük bulur.” demek bu noktada buraya yakışan bir cümledir. Birtakım suçlamalar üzerine Shouya en sonunda kendine zorbalık edildiğini görüyor ve Shouko o zaman aralığında okuldan alınıyor.

Hikayemizin konusu bu noktaya kadar bir bölümlük bir manga (one shot) ile sona eriyor. Birazcık daha karakter gelişiminin olduğunu, romantizmin koyu bir renk aldığını ve arkadaşlık kelimesinin ana karakterimiz Shouya’da biraz daha kısırlaştığını göreceğiz. One shot kısmından sonra mangamız kendi halini alıyor ve aradan biraz zaman geçiyor. Shouya artık biraz daha olgun ve geçmişteki benliğinden nefret eden genç bir delikanlıya dönüşüyor. İnsanları yargılamayı kafasında hallederek, onların yüzüne birer çarpı koyuyor. En sonunda bir gün tekrardan Shouko ile karşılaşıyor ve geçmişte yaptıklarını telafi etmek için onunla ”arkadaş” oluyor.

tomodachi-koeBir noktaya kadar karanlık bir çerçevede bulunması okuyucuyu travamatik bir seviyeye getirmiş olsa da gerçeklik işin içinde olunca zarif takısını kendine yakıştırabiliyor.

 

 

Bütün bu noktalarda kısaca bir değerlendirmeye alınırsa çizimler shounen tarzı mangalardaki klasik bir çizim tarzı; biraz büyük gözlü, güzel bir kız ve havalı saçları olan bir erkek. Tabii ki biraz daha realistik bir havada daha çok seinen tarzıyla göze çarpıyor. Nefret edilecek bir tarzı olmadığını aksine daha cana yakın bir stili olduğunu düşünüyorum. Karakter olarak içinde büyük bir gelişim olduğu ve güzel işlendiği için iyi bir puanı almış bulunmakta. Shouya baş karakter olduğu için manganın devamı boyunca bütün dikkat onun üzerinde ve mangaka da onun iyi ve kötü yönlerini güzel yansıtmış. Karakteri sevip sevmemek tabii ki size kalıyor. Ben kendi penceremden bakınca tam bir başyapıt demeyi ihmal etmedim. Hikaye görsel ve sözsel açıdan ele alınış şekli, şekerle karışık acı bir tadın,yoğun duygularla yoğrulması ile beraber okunabilirlik seviyesini arttırmış, birer zevke dönüştürmüştür. Sonuç olarak bu da mükemmel kavramını göz önüne seriyor. Her şekilde beğendiğim için tam puanı hak etmiş bulunmakta.

Bu mangayı herkese tavsiye ediyorum. Çünkü bana yaşattığı duygular karmaşık ve güzeldi. Serisi hala devam etmekle birlikte bu aralar yoğun bir ilgi de görmektedir.

İlk kez bir yazarlık işiyle uğraşıyorum,umarım beğenirsiniz. Ayrıca yorumlarınızı bekliyorum. Yazarınız Ecem !

Hızlıca Paylaş!