KaburaManga
KaburaManga Dergi Tanıtımı
Proje fikrini Yiğit Dağlıer’in sunduğu, editörlüğünü Ahmet Torun’un üstlendiği KaburaManga’da çizerler, geçtiğimiz ay mangalarının ilk sayılarını çıkardı. KaburaManga’da yayınlanmış 5 manga serisi ve 1 one shot bulunuyor; Revival, Armless, Genre, Bounty Junkie, Lightkillerz, Pudding. Biz de amatör olarak hazırlanan Türk manga dergisi KaburaManga 1. sayısındaki serilere kısaca değiniyoruz.
REVIVAL
Hikaye, 17 yaşındaki bir öğrenci olan Hideki’nin, Seiko denen Tanrı tarafından, farklı bir dünyaya getirilerek, rüya ile gerçek arasında boyutlar arası yolculuğunda, ruh enerjisiyle gerçekleşen olayları konu alıyor. Revival’ in kapak çizimi için oldukça uğraşılmış. Renk tonlamalarına bakınca yer yer dağınık olarak tonlanmış birkaç farklı renk görüyoruz. Yapılan ışıklandırma efektleri ve derinlik tonlamaları hoş görünüyor. Ancak boyutlandırma çalışmalarında derinlik ve tonlamalar üzerinde biraz daha çalışılabilir. Renkler bütünde genel olarak mükemmel olmasa da fena görünmüyor. Kapaktaki REVIVAL yazısı içinde bulunan ‘I’ harfindeki kıskaca benzeyen şeklin ne olduğunu manganın diğer sayılarında anlayacağız. Kapaktan sonra renkli bir sayfayla karşılaşıyoruz:
Genel manga çizim yapısına uygun çizim açıları ve yankı-etki efektlerinde kullanılan yazılardaki şekiller ile dizayn çalışmaları gibi görsel düzenlemeler gayet başarılı. Bazı bölümlerde, çok keskin yapılan çizgi dönüşleri ve vücut duruşunu yansıtma çizimleri üzerinde hatalar mevcut, ancak bunlar diğer sayılarda giderilebilir.
İlk sayıda ufak tefek çizim hataları olsa da, Revival’ın ilk manga çizim deneyimi olması göz önünde bulundurulduğunda iyi bir başlangıç yapmış eser sahibi. Bu işe sıkı sıkı sarılarak pes etmeden, yılmadan, azimle devam ettiği sürece kesinlikle gelecek vadeden bir çizerimiz olduğu şüphesiz.
Eser sahibi Osman Tomaso’nun hazırladığı Revival, düş evreninin sınırlarını zorlayan bir başlangıç sayısıyla, okuru kendi alemine doğru bir yolculuğa sürüklüyor.
ARMLESS
Hikayenin ana karakteri Gremm’in en büyük hayali bir sorm ustası olmaktır. Olayın geçtiği yer olan adada, bir halk Gremm’in anne ve babasını katletmiştir ve adada barışı getirmek isteyen Gremm, bunu yapanları adadan silecek cesaret ve kararlılığa sahiptir. Ancak bunu yapabilmesi için, onlara karşı durabilen sorm Lom’u altetmesi gerekmektedir.
Armless’in kapak çiziminde bariz göze çarpan; iyi renk kullanımı ile karakter duruş açı ve tasarımı. Renk tonlamalarına bakınca iyi bir tonlama yapılmış. Arka fonda kullanılan yeşil ve siyah renkler, karakter üzerinde kullanılan renklerden zıt seçilmiş ve bu sayede göze hitap eden bir bütün oluşturmuş.
Sayfalardaki çizimlerde göze çarpan her bir ayrıntı, büyük titizlik ve sabırla çalışılmış. Işık-gölge efektleriyle yakalanan, boyutlandırma ve derinlik çalışmalarıyla sağlanan çizim bütünlüğü, özellikle belirli karelerde gayet iyi çalışılmış.Bunun yanı sıra, ilk sayıdaki çizimlerde siyah renkten çok fazla verim alınmamış. İlerideki sayılarda, sayfalar içindeki çizimlerin belirli kısımlarında, siyah rengin en net halinden de yararlanılırsa, manga daha canlı ve dikkat çeken bir seri haline getirilebilir.
Gelecek vadeden çizerimiz Burak Şen tarafından hazırlanan Armless, başarılı bir kurguya sahip görünen ilk sayısı ve özgün karakter tasarımlarıyla da dikkat çekiyor.
Genel olarak, fantastik unsurların kapılarını aralayan bir başlangıç sayısıyla okuru peşinden sürüklemeyi başarabilecek potansiyelde duruyor.
BOUNTY JUNKIE
Yine yeni emekçilerden olan Türk yazar ve çizerlerimizden Alp Barkın Doker, benim biraz One Piece havasına benzettiğim, hoş çizimleriyle ilgimi çeken mangası Bounty Junkie’yle karşımızda. Hikayemiz ise ödül avcıları dünyasını gözler önüne sererek baş karakterimiz Ryder ile yola çıkarıyor. Spoilersız anlatırsak Ryder denen ana karakterimiz bu ödül avcılarının olduğu bir dünyada yine aynı dünyanın bir grup kapsamındaki yeri olan Evangelist örgütten nefret etmektedir ve biraz da özel güçlerle maceramız burada başlamakta!
İlk bölüm olarak henüz hiçbir nokta doğru dürüst açıklanmamış ve hikaye boşluklarla dolu olsa da, ikinci bölümü ”durduğu yerde duramayan” pozisyonunda beklemek mümkün gibi görünüyor.
Yine çizimler konusunda denecek tek şey geliştirilebilir ancak kesinlikle amatör işi değilmiş gibi görünüyor.
GENRE
Türkiye’de ilk kez manga yapımı girişimine katılan sayılı isimlerden olan Yusuf Turğut, hoş bir Türk yapımı mangasını bizlere sunuyor. Olaylar bir bölümde hızlı geliştiği için üzerinde fazla durmadan ve spoilerı biraz kısarak anlatmak gerekirse, yeni bir manga sanatçısı olarak eksikleri çok olmasına karşın kendisini ayakta tutabilecek hoş bir shounen serisinin tabanını kurmuş bulunmakta. Ana karakterimiz olan Kazami Sasaki, yüksek zekaya sahip ama bunun dışında normal bir okul yaşamı süren bir delikanlıdır. Ta ki ”Genre” denen küçük bir hadisenin kuyruğunu yakalayıncaya kadar.
İlk bölümü okuduktan sonra kafamda olağan biten küçük detayları burada yansıtmam gerekirse; eğer ki bir shounen mangası ilk bölümden kafa tırtlatması gerekiyorsa ilk önce baş karakterin olağan özelliğini içten içe, çok sıkıştığı bir durumda belirtmesi gerekiyor kanısındayım. Mesela Genre’deki baş karakterimiz Kazami Sasaki yüksek zekada olma avantajını belli başlı küçük oyunlarda gösterdiği yalnız bahsi geçen asıl olaylarda pasif kaldığı için ufak bir etki edememe dürtüsüne yakalanma ihtimaline sokuyor. Normalde bir shounen döngüsünde baş karakter var olan gücüyle ya da ilk bölümün sonunda şaşırtacak nüansını ortaya koyarak gelecek bölümlere daha rahat akabilir. Bu elbetteki bir hata değil, sadece ucu körelmiş bir kalemdir.
Death Note’tan etkilendiği görülen seride, arada verilen küçük referansların ilgi çekiciliği çok olmamak kaydıyla bir manganın gökkuşağı pozisyonu yaratmış gibi durmaktadır.
Çizimlerini de şimdilik kafama yerleşen ”hikayesi” de hoş ve gelecek vadeden bir yapıma benziyor. Harcanan tonlarca sayfa, kalem ve tabii ki uykuya değmiş. Önümüzdeki sayılarda hem çizim hem de senaryonun gelişimiyle birlikte daha iyisini bekleyebiliriz.
PUDDING
Dergide yer alan bir diğer eser olan Pudding, küçük bir oneshot olarak Demircan Kaçel tarafından yazılıp çizilmiş ve düzenlenmiştir. Hikayemiz, 15 yaşındaki bir delikanlı olan Hakuya’nın çevresinde gelişiyor.
Hakuya, küçüklüğünden beri manga okumayı, video oyunları oynamayı seven ve şekere aşırı bağlı bir çocuktur. Küçükken ailesi ölmesine rağmen hiçbir duyguyu dışarı vurmayan ve biraz da asosyal statüsünü kendinde benimseyen bir çocuk olarak bu günlere gelmiştir. Büyük annesi Nana ile yaşamaya o günlerden sonra başlayan Hakuya, büyük annenin kaybolmasından sonra miras kalan şeker ve tonla para ile lise hayatına adım atmaya başlamıştır.
Çizimleri beni bir şekilde büyülemeyi başarmıştır. Eksiklikleri olsa da şunu söylemek gerekirse tam bir ortam resmini detaylı olarak değil, biraz daha basite indirgenmiş olarak görüyorsunuz ama bu kesinlikle göze batmıyor.
Kafamda biraz romantik biraz komedi kırıntıları bırakan hoş bir oneshot olduğunu söyleyebilirim. Hazırlayan, emeği geçen sanatçımıza teşekkürler!
LIGHTKILLERZ
Lightkillerz’in kapağında, sert yüz hatlarıyla karşımıza çıkan, üç farklı karakter mevcut. Karakterlerin çizimlerinin ise ileriki sayılarda daha iyi olması muhtemel.
Lightkillerz mangası içinde maalesef ilk sayıda, anlatılmak istenen konular, birbirine net bir şekilde bağlanamamış gibi görünüyor. Tabii ki diğer sayılarda bu konu üzerinde durularak, bu eksikliklerin giderilebilmesi mümkün.
Diğer sayfalara baktığımızda da yine sayfalar içinde bulunan çizimlerde, karakterlerin duruş açıları, bilhassa bazı karelerde vücut orantıları ve gölgelendirme gibi görsel düzenlemelerde eksiklikler göze çarpıyor. İlerideki sayılarda sayfalar arasındaki hikaye boşlukları doldurularak, çizimler ve gölgelendirme çalışmaları üzerinde durulursa daha iyi sonuçlar alınabilir. Lightkillerz’ı hazırlayarak emek sarfeden, Ali Duhan Ulusoy ‘a ve Türkiye’de manga tohumlarını filizlendirme yolunda, belki de ilk adımı atan KaburaManga’ya verdikleri emekten dolayı teşekkür ederek, onlara Türkiye’de manga yapanların bayrağını en üst seviyelere yükseltebilmeleri ve kendilerini bu alanda geliştirmeleri yolunda başarılar diliyoruz.
—–
Ayrıca, ekibe katılmak isteyen herkes, yeterli yeteneğe sahip görülmesi halinde, KaburaManga’ya katılabiliyor.