Japonya ve Yeni Yıl Kutlamaları

Eğlenceden çok sakinlik ve huzur içeren geleneklerin sürdürüldüğü güzel bir karşılama…

Japonya yeni yılı (Shoogatsu) kendi geleneklerine özgü bir şekilde 1-3 Ocak arasında kutlamaktadır. Bence bu tarihler arasında Japonya’ ya bir uğramak lazım. Her ne kadar insanlar tarafından çok sıkıcı ve durgun kutlamalar olarak görülse de güzel bir geleneğin yaşatıldığını görmek harika. Bunu devam ettirebilmeleri gerçekten çok güzel bir şey. Batı’nın yılbaşını eğlence olarak görme anlayışından tamamen farklıdır. Ancak zamanla Batı’dan etkilenmiştir. Belki de en güzel yanı aile ile birliktelik , ziyaretler, selamlaşmalar…  Aslında toplumda yaşanan güzel bir uyuşma örneği.

Tako-age

 

Geleneğin çok hoşuma giden bir tarafı var. Dertleri, sıkıntıları geride bırakmaları. Yaşayacakları bu yeni yıla hiç birini sürüklememektedirler. Çünkü Japonlar için yeni bir yıl yeni bir başlangıç demektir. Eğer tamamen yaşanan kötü şeyleri geride bırakıp bu yeni yıla odaklanabiliyorlarsa tebrik etmek lazım. Aslında bu yeni başlangıç olayını temizlik anlayışlarından anlamak mümkün. Bu yıla nasıl başlarsan öyle geçer düşüncesi ve sadece kutlamalara odaklanma isteğinden olsa gerek. Yalnız temizlik ayrıntılı olmakla birlikte iş yerlerine kadar yapılmaktadır. Ve bu tarihler arasında tüm iş yerleri kapalı olmaktadır. Evlerin giriş kapılarına bambu, erik ve çam ağacından yapılma süsler asılmaktadır. Yolda karşılaşan insanlar selamlaşmakta ve yeni yıllarını tebrik etmektedirler.

Nengajo

Bununla birlikte Japonlar birbirlerine genellikle Çin burçlarının desen olarak kullanıldığı tebrik kartları (nengajo) vermektedir. Hangi hayvanın yılına girilmiş ise kartların üzerinde onun resimleri yer almaktadır. Japon çocukları yılbaşını ayrı bir seviyor olmalı. İçine para konmuş keseler (otoshidama) ve güzel bir çok oyunla en çok eğlenen onlar. Çocuklar özellikle uçurtma uçurma anlamına gelen Tako-age oyununu oynamaktadırlar. Bununla birlikte Karuta (kart oyunu) gibi bir çok oyun daha oynanmaktadır.

Japonlar yeni yılın ilk ışıklarını sahile inerek ya da dağa çıkarak (hatsu-hinode) karşılamaktadırlar. Güzel bir manzara olsa gerek.. Bu tarihlerde tapınak ziyaretleri önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle tapınak ziyaretlerinde kimonolar giyilmekte ve duaya başlanmaktadır. 

Yılbaşına özel zengin içeriğe sahip bir sofra hazırlanmakta ve bu yemekler sadece yılbaşında yapılmaktadır. Balıklı pastalar, ”Mochi” adı verilen yılbaşı kekleri ve sofranın vazgeçilmezi olan çorbaları ”Ozoni” vs. yer almaktadır.

blank

Mochi

 

 

Hızlıca Paylaş!