2015’in En İyi Oyunları
2015’in En İyi Oyunlarını Sıralıyoruz
2016’ya ait iyi dileklerin dilendiği, insanların neşe ile dolduğu (3 günlük tatilden olsa gerek) şu son saatlerde geride bıraktığımız 2015’e şöyle genel bir bakış atıp, hakkını teslim edelim istedik.
Genel olarak 2015 yılında eğlence sektörü olarak iyi bir yıl geçirdiğimizi düşünüyorum. Hatta bu sene yaptığımız hype’ı başka hiçbir senede görmedik diyebilirim. Mesela episodik olarak gelen Resident Evil’a sinir olup, Life is Strange’in her bölümünde “bir sonraki bölümde ne olacak?” diye deli olduk. PC oyuncuları olarak Warner Bros. oyunlarının performanslarına bakıp saç baş yolduk. E3, Gamescom, PAX gibi güzel etkinlikler aynı heyecanlarıyla devam etti. İnişli çıkışlı bir sene geçirirken ekim-kasım arası hype’tan ötürü yükselen tansiyon, Fallout ile tavan yaptı, Battlefront’la dağıldık. Tonla güzel oyunla buluştuk, güzel animeler ve filmler izledik, güzel şarkılarla hoş vakit geçirdik. Benim asıl olayım oyunlar olduğundan şöyle bir sıralama yapmak istiyorum. İşte subjektif 2015’in en iyi oyunları listesi:
5) Fallout 4
Bu senenin en çok konuşulan ve de hayranların en çok ayrıştığı oyun ödülü Fallout’a gidiyor. İlk saatlerinde aklımızı aldıktan sonra “Ya aslında çok da Fallout değil bu oyun” demeye başladık. Evet, o post apokaliptik Boston gerçekten de güzel görünüyordu ancak atmosfer olarak birçoğumuzu tatmin etmedi. Ancak Bethesda oyunu tonla içerik doldurduğundan şikayetler bir süre sonra yerini modlara bırakmaya başladı. 50-100 saatimizi devirdikten sonra eksiklerine rağmen yeni bir Fallout oyunu oynamış olmanın mutluluğu ile başından kalktık.
https://www.youtube.com/watch?v=k3IlHBBGCIw
4) Bloodborne
Adında Souls olmayınca insanlarda bir “acaba?” sorusu sorduran ve soruya tokatla yanıt veren bir oyun Bloodborne. Souls oyunlarından çok daha karanlık ve gotik bir havası olan Bloodborne aynı zamanda da PlayStation 4’ün de en güzel oyunlarından biri oldu. Dark Souls 3 gelene kadar Yharnam sokaklarında ölmeye devam edeceğiz oyuncular olarak.
3) Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
Bir oyun topluluğunu nasıl bölebilir sorusunun cevabı idi MGS V The Phantom Pain. Sadece seriye yeni bir soluk getirmekle kalmayıp açık dünya oyun türünün de en iyi örneklerinden biri oldu MGS V. Ancak senaryosunun tam olarak bitmeyişi ve de sagada cevaplanmamış soru kalmayacak derken birçok yeni soruya sebep olması gibi sorunlar yüzünden camia ikiye bölündü, dostlar düşman oldu, kardeş kardeşe kırdırıldı. Kojima, Konami’den açıklanmayan sebeplerden ötürü kavgalı olarak ayrıldı. 30 küsur senelik efsane acayip bir rotaya girdi. Oyuncular olarak en çok hayret ettiklerimiz diye kategori yapsak tüm zamanların olayı olur, o kadar saçmaydı yaşananlar. Neyse ki Sony olaya el attı da Konami Productions tekrar kuruldu. Konami ise Secret Nuclear Disarmament etkinliğini başlattı, sonunda ne olacak heyecanla bekliyoruz.
2) Super Mario Maker
Bir seriyi 30 senedir kalitesini düşürmeden devam ettirebilmek Nintendo’dan başka bir firmaya nasip olmazdı. Her seferinde çok daha farklı ancak temeldeki formülü değişmeyen Mario bu sefer çok çok farklı bir oyunla karşımıza geldi. Kendi bölümümüzü tasarlayıp anında paylaşabilme özelliği sayesinde Super Mario Maker daha çok uzunca bir süre insanları eğlendireceğe benziyor.
1) The Witcher 3: Wild Hunt
Ya n’olacağıdı? Başka bir oyun mu bekliyordunuz? Bu kadar bütünlüklü başka bir oyun geldi mi uzun bir süredir? Başından sonuna kadar heyecanın dinmediği The Witcher 3, açık dünya RPG’lerin en iyi örneklerinden biri olmakla kalmadı, çıtayı erişilemez bir noktaya da çekti. Rakiplerinin işi çok zor bu zamandan sonra (sana bakıyoruz BioWare). Sadece en iyi oyunu yapma başarısı değildi Witcher 3. Aynı zamanda da CD Projekt RED’in yükselme başarısı idi. 2007’de ilk Witcher’dan sonra harıl harıl çalışıp 2. oyunda kendini ispatlayıp 3. oyunda efsaneler arasına girmek her yiğidin harcı değil. CD Projekt RED’e hem teşekkür ediyor hem de tebrik ediyoruz.
Evet, iyisiyle kötüsüyle bir yılı daha geride bıraktık. Sizlerin de yeni yılını kutluyor ve güzel bir yılbaşı tatili diliyorum. Herkese iyi eğlenceler, iyi oyunlar. Daha çok inceleme ve haberle 2016’da görüşmek üzere.