Bleach Animesinin 10. Yılı
Bleach Animesinin 10. Yılı Geride Kaldı
10 sene önce bugün anime dünyası için büyük bir gündü. One Piece ve Naruto’dan sonra Weekly Shonen Jump‘ı eski altın çağına taşıyacağı umulan “Üç büyükler” denilen oluşumun en genç üyesi olan Bleach’in anime uyarlaması, oldukça uzun bir yapım sürecinin ardından nihayet 5 Ekim 2004’te başlamıştı. Şu an üzücü bir şekilde sessiz sedasız 10. yılına giren anime serisi için 10 yıl öncesinde başta Weekly Shonen Jump ve TV Tokyo olmak üzere Japonya’da anime dünyası adına büyük bir geri sayım gerçekleştiriliyordu.
İlk kez bir eseri animeye uyarlanacak olan ve anime serisinde aktif rol alan az sayıdaki mangakalardan biri olan Tite Kubo oldukça heyecanlıydı ve her şeyi dört dörtlük istiyordu. Yapım sürecini yakından takip etti. Müzik konusunda biraz takıntılı olduğundan, anime ekibi kendisine beğendirebilmek için işini sağlama aldı ve her seferinde “bundan da iyisi olmaz” dedirtecek usta sanatçı Shiro Sagisu ile anlaştı. Kimler geldi, kimler geçti Bleach’in açılış ve kapanışlarından… Aqua Timez, Sid, High and Mighty Color, Scandal, UVERworld, ViViD, Miwa, Ikimono Gakari, Beat Crusaders, Orange Range, Porno Graffiti, Yui, Asian Kung-Fu Generation ve dahası…
Bölümler yayımlanmadan önce Tite Kubo’ya gösteriliyordu. 10 sene öncesinde de harika bir çizim ve animasyon tekniği vardı ve zamanındaki diğer animelerden ayrılıyordu. Daha sonra hem Tite Kubo’nun hikâyenin ilerlemesiyle birlikte çizimlerini de değiştirmesi, hem de gelişen teknoloji ile birlikte 4:3 formatından 16:9 geniş formata geçilmesiyle, yazının en alt kısmında görebileceğiniz üzere görsel açıdan büyük değişiklikler gerçekleşti. Serinin hayranları da ikiye bölündü. Bazıları old-school tarzından uzaklaşan animenin yeni halini daha çok beğenirken, bazıları da ne kadar zaman geçerse geçsin eski görüntüleri tercih ediyordu. 10 sene sonraki yeni animelerin bir kısmında bile hala kalitesiz animasyon ve özensiz çizimleri görünce o zamanki işe şapka çıkarmamak mümkün değil. Bunun dışında animenin en önemli isimlerinden Animasyon Direktörü ve Karakter Tasarımcısı Masashi Kudo çizimlerde Kubo-sensei’yi örnek alıyor ve mangakanın verdiği taktiklerle karakterlerin animede hayat bulmasında oldukça iyi iş çıkartıyordu.
Anime serisi manganın kazandığı “En İyi Shounen – Shogakukan Ödülü” kadar büyük prestijli bir ödül alamamış olsa da pek çok kesimin büyük beğenesini kazanmıştı. Başta o zamanın en büyük anime veritabanı adresi -hala en büyüklerden- AniDB ve eskilerin meşhur anime topluluklarından AnimeReactor tarafından “En İyi Aksiyon Animesi” “En İyi Dövüş Sanatları” gibi ödüller olmak üzere pek çok kategoride en iyi seçildi. Seiyuularının da ödül kazanmasını sağlayan serinin Shiro Sagisu’ya ait müzikleri ise yine pek çok adreste en iyi seçildi. Defalarca Toonami anlık izleyici reytinglerini kırdı, anime bitmiş olsa bile… Ayrıca çok sayıdaki “En İyi Anime Açılışları / Kapanışları” listelerinde Bleach’in açılış ve kapanışlarını görmek hiçbir zaman sürpriz olmuyordu.
BLEACH’İN ALTIN ÇAĞI VE SONRASI
Anime serisi kuşkusuz altın çağını 2. ve 3. sezon olan Soul Society hikâye bölümü ile yaşadı. Tıpkı mangada olduğu gibi… Bu zamanlarda karakter sayısı katlandı, seiyuu kadrosu hızla genişledi. Kim kimin nesiymiş, Soul Society, Gotei 13, kaptanlar, shikai, bankai vs. derken bambaşka bir kimliğe büründü ve kısa zamanda inanılmaz bir hayran kitlesine ulaştı. İlk sezonu sevmeyenlerin bile hayranlığını kazandı. Ancak daha sonrasındaki doldurma olan 4. ve 5. sezonda kalite birden düştüğü için ve Baunto hikâye bölümü çok uzun tutulduğu için bazı hayranlar seriye karşı ilgisini kaybetmeye başladı ve o günden sonra da olumsuz eleştiriler başladı. Kubo-sensei mangada tamamen karakterleri ön plana çıkartan bir anlayışla devam ettiğinden anime, mangaya çabuk yetişiyordu bu da uzun doldurma bölümleri beraberinde getiriyordu. Ayrıca animenin yönetmeni Noriyuki Abe mangayı takip eden bölümleri gereğinden fazla uzatıp eserin orijinalini kötü göstermek istemiyordu ve bunun yerine doldurma bölümleri tercih ediyordu. Yaptıkları ilk doldurma sezonlar beğenilmiyordu hatta serinin hızla düşmesine neden oluyordu. Ancak ilerleyen dönemlerde yaptıkları Zanpakutō: Alternatif Hikaye ve İstilacı Ordu doldurma sezonları yine büyük beğeni kazanmayı başarmıştı. Kubo-sensei doldurma bölümlerdeki karakter tasarımlarını hazırlıyor ve anime ekibi ile paylaşıyordu. Anime ekibi son doldurma sezonlarında dahi baştan savma işler yerine elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştı. Özellikle animasyonların doruk noktasına ulaştığı 15. sezon çok ilginçtir ki doldurma bir sezondu ve görsel açıdan mükemmel olup son sezonu bile gölgesinde bıraktı. Bunun dışında Kubo-sensei’nin de geçiş dönemi olduğunu belirttiği animenin son sezonu mangada olduğu gibi animede de büyük bir düşüşe daha sebep olmuştu. Bu noktadan itibaren dünyada hala en önemli anime ve manga serilerinden biri olmaya devam eden Bleach, Japonya’da ise bir daha eskisi gibi toparlayamadı ve Japonların eski ilgisini kaybetti. Bunun üzerine yine mangaya yetişen ve oldukça uzun bir doldurma arası vermesi gereken anime serisi 27 Mart 2012 tarihinde sona erdi.
ANİMEDEKİ ZORUNLU SANSÜR
Anime ekibi, doldurma bölümlerin haricinde mangayı uyarlarken en iyi şekilde uyarlamak için elinden geleni yaptıysa da önünde bazı engeller vardı. Bunlardan en önemlisi ise yaş sınırıydı. Aslında Weekly Shonen Jump dolayısıyla mangada da yaş sınırı bulunuyordu ancak Kubo-sensei uyarıları dinlemeyip zaman zaman bu yaş sınırını zorluyordu. Anime ekibi aynı cesareti gösteremedi. Kopan uzuvlar, geri fırlatılan uzuvlar, çıplaklık ve bolca kan shounen bir TV serisi için hiç de uygun değildi. Uzuv yerine kaya fırlatmak, bazı sahnelerde kadın karakterlerin giysilerinin biraz daha kapalı olması, kopan uzuvların olmaması gibi anime ve manga sahneleri arasında pek çok farklılık bulunuyordu. Eğer anime serisi devam edecek olursa bu sansürlerden daha fazlasını göreceğimiz de kesindir. Animede kullanılan sansürlerden yalnızca birkaçı:
Yapım ekibinde animenin sona ermesine en çok üzülenler ise seiyuulardı. Onca yıl seslendirdikleri karakterlerle bütünleşen hatta karakterlerin doğum günlerini kendi doğum günleri gibi kutlayan bazı seiyuular için hiç de kolay değildi. Soi Fon Taicho’nun seiyuusu Tomoko Kawakami’nin vefatından sonra en üzgün günlerini yaşıyorlardı. (Anime devam ederken henüz Yamamoto Genryuusai’nin seiyuusu vefat etmemişti.) Kendisine ağlamayacağına dair söz veren Kubo-sensei, anime bittiğinde gözyaşlarını tutamadı, bütün ekipteki herkese tek tek teşekkür etti. Son çekimde anime ekibiyle beraber yer aldı ve kendisini tebrik eden herkese asıl teşekkürü hak edenin seiyuular ve yapım ekibi olduğunu söyledi. Baccano! ve Durarara!!’nın yapımcısı Ryohgo Narita başta olmak üzere anime ve manga dünyasının pek çok önemli ismi tebrik ederek, animeyi daha fazla izleyemeyecekleri için üzüntüsünü dile getirdiler.
Bleach kimisi için en iyi anime ve mangalardan biri oldu, kimisi için bir zamanlar efsane iken sonradan pek ilgi göstermedikleri bir yapım oldu, kimisinin de çok beğenisini kazanamadı. Ancak dünyada anime ve mangaların yaygınlaşmasında, anime ve manga sever nüfusunun artmasında her zaman için en önemli isimlerden biri oldu ve 10 yıl öncesinde güncel olarak seyretme fırsatı bulan pek çok kişiye unutulmaz bir anime deneyimi yaşattı.
Baştan sona Bleach animesi sezonları ve bölümleri:
Sezon 1 (2004 – 2005) Bölüm 1 – 20
Vekil
Sezon 2 ( 2005) Bölüm 21 – 41
Soul Society: Giriş
Sezon 3 (2005) Bölüm 42 – 63
Soul Society: Kurtarma
Sezon 4-5 (2006) Bölüm 64 – 109
Baunto, Saldırı
Sezon 6 (2007) Bölüm 110 – 131
Arrancar
Sezon 7 (2007) Bölüm 132 – 151
Arrancar Bölüm 2: Hueco Mundo’ya Sızma
Sezon 8 (2007-2008) Bölüm 152 – 167
Arrancar Bölüm 3: Sert Dövüş
Sezon 9 (2008) Bölüm 168 – 189
Yeni Kaptan Amagai Shūsuke
Sezon 10 (2008-2009) Bölüm 190 – 205
Arrancar Bölüm 4: Arrancar vs. Shinigami
Sezon 11 (2009) Bölüm 206 – 212
Geçmiş
Sezon 12 (2009) Bölüm 213 – 229
Arrancar Bölüm 5: Karakura’da Savaş
Sezon 13 (2009-2010) Bölüm 230 – 265
Zanpakutō: Alternatif Hikaye
Sezon 14 (2010-2011) Bölüm 266 – 316
Arrancar Bölüm 6: Arrancarların Düşüşü
Sezon 15 (2011) Bölüm 317 – 342
İstilacı Ordu
Sezon 16 (2011-2012) Bölüm 343 – 366
Kayıp Vekil Shinigami
Daha fazlası için 10 dakikada Bleach çalışmasına göz atabilirsiniz.