Hetalia : Axis Powers

Anime Tanıtım

Hetalia : Axis Powers

Tür: Komedi, Tarihsel, Parodi

Yayınlanma Tarihi: 24/01/2009 – 05/03/2010

Bölüm Sayısı: 52

Bölüm Süresi: 5 dakika

Yönetmen: Bob Shirota

Senaryo: Takuya Hiramitsu

Manga: Hidekazu Himaruya

Animasyon-Dizayn: Keiichi Matsuda

Firma-Stüdyo: Frontier Works – Studio DEEN

Müzik: Akira Yoshikawa

Başlıca Seiyuular: Daisuke Namikawa – Italy, Hiroki Takahashi – Japan,
Hiroki Yatsumoto – Germany, Katsuyuki Konishi – Amerika, Masaya Onosaka – Fransa, Noriaki Sugiyama – İngiltere, Yuki Kaida – Çin

Dünya Tarihi’nin en önemli zamanlarını farklı bir bakış açısıyla izlemeye ne dersiniz? Hetalia; 1.Dünya Savaşı ile 2.Dünya Savaşı arasında geçen zamanı ele alıyor; fakat bazı bölümleri günümüzde veya dünya savaşlarının öncesinde de geçebiliyor. Animede ülkeler o bildiğiniz etrafı sınırlarla çevrili toprak parçası değil, karakterler! Evet, her karakter bir ülke her ülke ise birbiriyle kendilerine özgü sebeplere dayanan sorunlar ve dostluklar yaşamakta.

Hetalia kelimesi Japonca değersiz, zavallı anlamına gelen “Hetare” ile baş kahraman İtalya’nın kanji birleşiminden oluşur. Hetalia, İtalya’nın serideki kişiliğini yansıtan bir kelime şakasıdır. İtalya; sanatçı ruhlu, iyi kalpli, tembel, korkak ve aklı bir karış havada saf bir tip olarak karşımıza çıkıyor. En ufak bir tehlikede hemen teslim olan ve makarda yiyebildiği her yerde mutlu yaşayabilen biridir. Almanya ile arkadaştır ama genellikle onu sinir eder, başına dertler açar.

Almanya çalışkan, verimli, bürokratik ve İtalya’nın tam tersi ciddi bir karakterdir. Askeri yaşam tarzına sıkı sıkıya bağlıdır. Bu yapısından dolayı Mihver Devletleri’nin (İtalya ve Japonya) eğitim sorumluluğunu üstlenir. 1.Dünya Savaşı sırasında Roma’nın soyundan gelenler ile savaşma niyetindedir. Savaş alanında çok kolay bir şekilde tek başına ilerlerken karşısına üzerinde domates yazan bir koli çıkar. Koliyi açtığındaysa karşısına korkudan titreyen ve ağlayan İtalya çıkar. Kahraman olarak bilinen Roma’nın torununun böyle bir korkak olduğunu görünce şok olur. İtalya ilk başta Almanya’nın esiri olur fakat 2.Dünya Savaşı sırasında İtalya tekrar Almanya’nın yanına gelir ve ona arkadaş olmak istediğini söyler. Daha önce hiç arkadaşı olmayan Almanya’ya bu fikir hoş gelir ve kabul eder. İtalya saf bir kişiliğe sahip olduğu için Almanya için tam bir baş ağrısı olur.  İtalya ile birlikte devam ederken Japonya ile tanışır ve arkadaş olur.

blank

Japonya kurallara bağlı, olgun, titiz, yetenekli, kültürlü ve soğukkanlıdır. İtalya’ya kendini tanıtırken hobisinin “durumu analiz etmek ve konuşup konuşmayacağına karar vermek” olduğunu söyler. Çok zekidir ve ülkeler arasında teknolojisi en gelişmiş olandır. Genellikle sessiz ve yaşlı bir adamın davranışlarına sahiptir. Otaku olan bir tarafı da vardır.

blank

Hetalia ilk olarak 2006 yılında Hidekazu Himaruya tarafından web-manga olarak yayınlandı. Daha sonra 2008-2011 yılları arasında 4 ciltlik manga serisi yayınlanmıştır. Manganın ilk cildi 2010 yılında The New York Times çok satanlar listesinde ilk 10’a girmiştir. İngiltere’de çıkan Neo dergisinin düzenlediği “NEO Awards” da okuyucuların oylaması ile 2011 yılının en iyi mangası seçilmiştir.

blank

Animesi ise 2009 yılında başlamıştır. Ana seri Hetalia’nın dışında İtalya’nın çocukluğunun anlatıldığı “Chibitalia” (minik İtalya) adında bir serisi mevcuttur. Hetalia: Axis Powers’ın devamı olarak 2010 yılında yeni ülkelerinde konuya eklendiği Hetalia: World Series, 2013 yılında ise Hetalia: The Beautiful World animesi yayınlanmıştır.

blank

Sonuçta Hetalia ülkeleri karakterize ederek ele alan bir anime olduğu için, ilgi çektiği kadar tepki de çekmiştir. Kore’de animenin yasaklanmasını isteyen protestolar söz konusu olmuştur. Bunun sebebi; Kore’yi temsil eden karakterin Kore’ye bir hakaret olduğunu düşünmeleriydi. Hatta animenin ırkçılığı beslediğine dair ağır eleştirilerde bile bulunanlar olmuştur. Tüm bunlara rağmen Hetalia’nın sadık bir hayran kitlesi de bulunmaktadır. Bunun en değişik örneği ise serinin hayranlarının 2009 yılında başlattığı “Hetalia Günü” kutlamalarıdır. “Hetalia Günü” Birleşmiş Milletler Günü (24 Ekim) veya o günü takip eden ilk hafta sonu çeşitli yerlerde toplanarak kutlanmaktadır.

blank

Hetalia, içinde biraz her ülkeden bulunduran bir seri olduğu için anime izlemeyen kesimin bile dikkatini çekmiştir. Dünya tarihini bu kadar eğlenceli metaforlar ile anlatan başka bir çalışma daha olduğunu sanmıyorum. İzlerken genel kültürünüze katkıda bulunacağından emin olabilirsiniz. Mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.

Tanıtımı okuyunca, Türkiye’yi merak edenleriniz olmuştur eminim. Evet, tabi ki Türkiye’nin de bulunduğu bölümler var. Türkiye ilk olarak “Hetalia: World Series” 3.bölümde karşımıza çıkıyor. Tahmin edeceğiniz gibi Yunanistan ile çekişiyor ve yakın arkadaşı Japonya’yı onunla paylaşmak istemiyor. World Series’in ilerleyen bölümlerinde (23 ve 24) Minik Romanya’yı İspanya’dan kaçırıyor. Son olarak da “Hetalia: Beautiful World Series” 10.bölümde Türkiye ve Yuanistan’ın çocuklukları anlatılıyor. Yine aynı bölümde İstanbul Galata Köprüsü’nün çizimlerinin bulunduğu eğlenceli sahneler bulunuyor.

blank

İyi seyirler.

duygu-yildiz-cosplay

AnimeFantastica ekibindeki cosplayer arkadaşımız Duygu Yıldız’dan Hong Kong cosplayi

Hızlıca Paylaş!