Hyouka
Anime Tanıtım
Hyouka
Tür: Gizem, Okul, Günlük Hayat
Yayınlanma Tarihi: 22/4/2012
Bölüm Sayısı: 22
Yönetmen: Yasuhiro Takemoto
Senaryo: Shoji Gatoh
Orijinal Hikaye: Yonezawa Honobu
Firma/Stüdyo: Kyoto Animation
Başlıca Seiyuular: Satou Satomi (Chitanda Eru), Nakamura Yuuichi (Houtarou Oreki), Sakaguchi Daisuke (Fukube Satoshi), Kayano Ai (Ibara Mayaka)
Açılış: Yasashisa no Riyuu – ChouCho, Mikansei Stride – Saori Kodama
Kapanış: Madoromi no Yakusoku – Satomi Satou & Ai Kayano, Kimi ni Matsuwaru Mystery – Satomi Satou & Ai Kayano
Hayat felsefesi her alanda enerji tasarrufu yapmak olan Houtarou Oreki, ablasının da bir zamanlar üye olduğu okulun klasik edebiyat kulübüne biraz zorlamayla üye olur. Sosyal aktiviteleri sevmeyen Houtarou hiç üyesi olmadığı için kapanacak olan bu kulübe üye olduğunda yalnız olacağını düşünür, Chitanda Eru ile karşılaşana kadar. Kibar ve güzel olan Chitanda’dan etkilenen Houtarou kulübü istese de bırakamaz. Kulübe Houtarou’nun arkadaşı Fukube Satoshi ve Ibara Mayaka’nın da katılmasıyla kulüp üyeleri tamamlanır.
Ortak ilgi alanları gizemli olaylar olan bu dört lise öğrencisi Chitanda’nın tek başına anlam veremediği olaylara karşı olan aşırı merakıyla kendilerini sürekli bir gizemin içinde bulurlar. Houtarou ne kadar kendini bu olayların içine katmak istemese de Chitanda’nın meşhur “Merak ediyorum” (“Watashi Kininarimasu”) sözüne karşı direnemeyerek gizemli olayları çözmeye çalışır. Chitanda’nın kulübe katılma nedeni ve meraklarından bir diğeri olan “Amcama gerçekte ne oldu?” sorusu ise bizi Hyouka’nın gerçek anlamına ve Japonya’nın 70’lerdeki öğrenci ayaklanmalarına kadar götürür.
Hyouka konusundan önce seyirciyi kaliteli çizim ve renklendirmeleri ile cezbediyor. Ciddi anlamda görüntü kalitesine para harcanmış bir anime. KyoAni (Kyoto Animation) karakterleri bir çoğunun çözüne itici gelse de benim beğendiğim tarzda karakter tasarımları var. Detaylı arka plan çizimleriyle ise beni tamamen ekrana kilitleyen bir seri oldu. Hikayesi kısaca Agatha Christie hayranı olan lise öğrencilerinin günlük hayatta olabilecek basit olaylardaki gizemleri çözme hevesleridir. Günlük olayların basit sahnelerinde geçen ağır ve uzun diyaloglarla seyirciyi kaybetse de ben Hyouka’nın belirli bir seyirci kitlesine hitap ettiğine inanıyorum. Kusurlarından biri uzun diyaloglar sayılabilir diğeri ise temponun serinin ortalarına gelince düşüşe uğraması. Sonlara doğru tempo toparlansa da pek tatmin edici bir finali yok ve ikinci sezona açık bir seri. Bölüm içi müziklerinden pek hoşlanmadım ama iki açılış ve kapanış müziği çok tatlı. Tonlamasını beğendiğim karakterlerden biri olan Houtarou’nun seiyuusu olan Nakamura Yuuichi bir çok tanınmış animenin ekibinde yer almış başarılı bir seiyuu.
İlgimi çeken bir başka detay ise Chtanda ve Houtarou’nun 3. bölümde buluştukları cafe. Basit bir buluşma için bir cafe bu kadar detaylı çizilemez derken araştırdım ki animedeki mekanlar gerçek hayattan model olarak alınmış. İşte o sevimli cafe.
Light Novel uyarlaması olan Hyouka, Shounen Ace tarafından 2012 yılında mangaya ve aynı yıl içerisinde Kyoto Animation stüdyosuyla anime adaptasyonu yapılmıştır. Hyouka: Motsubeki Mono wa adıyla havuzda geçen fan servis içerikli bir OVA bölümü bulunmaktadır.