Satmayan Mangalar Tuvalet Kağıdına Dönüştürülüyor
Mangakaların Satmayan Mangaları Tuvalet Kağıdına Dönüştürülüyor
Onlarca çizim, hikaye oluşturma, binlerce güçlük gibi şeyleri “mangaka” adı altında bir kelimeye toplamak bizim için kolay. Ama gelin görün ki işin aslı öyle değil.
Bir manganın satın alınması için okuyucular tarafından beğenilmesi, dikkat çekmesi, popüler olması gibi bazı etkenler var. Ayrıca bir manga popülerliğini uzun süre koruyamayabilir. Peki, koruyamazsa ne olur? Stok fazlası, emek edilmiş ama okunmamış mangaların sonunu eminim kimse düşünmemiştir.
High School Girl mangakası Rensuke Oshikiri, acı gerçekle yüzleşti. Satılmayan mangalar, tuvalet kağıdına dönüştürülüyordu.
“Geçen gün, Kodansha tarafından yönetilen bir fabrikaya gittim. Burası kusurlu tankobonların (tankobon Japonya’da çoğunlukla çoklu serilere sahip olan dergilerin aksine tek bir manganın bireysel ciltlerine atıfta bulunularak kullanılmasıdır) acımasızca dönüştürüldüğü bir yer. Kulak tırmalayıcı bir sesle birlikte tankobon yani yaratıcısının ruhu olan tankobonlar parçalara ayrıldı, sıkıştırıldı ve kaderleri olan tuvalet kağıdı olarak geri dönüştürüldüler. Bu yerde kendi tankobonumu bile gördüm.”
Rensuke Oshikiri acı gerçekle yüzleşmişti. Emek verdiği, belki de ruhunu verdiği mangalar, artık tuvalet kağıdı olarak kullanılacaktı.
Buna sebep olarak dijital yayıncılık mı, yoksa başka şeyler mi bilinmez ama bir mangaka için zor olsa gerek. Sizler ne düşünüyorsunuz? Manganızı geri dönüşümde görseydiniz ne hissederdiniz?