Fate/Apocrypha
Sıcak Sıcak
Fate/Apocrypha
İsim: Fate/Apocrypha
Tür: Aksiyon, Tarihi, Drama, Fantastik
Yayımlanma Tarihi: 02.07.2017
Kaynak: Light Novel
Yönetmen: Yoshiyuki Asai
Stüdyo: A-1 Pictures
Açılış: Eiyuu Unmei no Uta – EGOIST
Kapanış: Désir – GARNiDELiA
Yeni bir sene, yeni bir Kutsal Kase Savaşı… Ana serideki Heaven’s Feel bölümünün filmini heyecanla bekleyedururken yaz sezonu boş kalmasın diyerek A-1 Pictures, Fate serisinin spin-off’u durumundaki Fate/Apocrypha’yı bizlerle buluşturdu. Öncelik sırasını kimin neyin nesi olduğunu bilmeyenlere vererek başlıyoruz.
Fate/stay Night aslında hayatına “eroge” olarak başlamış bir yapım. Type-Moon firması tarafından 2004 yılında Windows için yayımlanmış, 2006’da da Studio Deen tarafından animeye uyarlanmıştır. 2007’de “Réalta Nua” etiketi ile animedeki seiyuuların seslendirmeleri eklenerek +15 yaş etiketi ile PlayStation 2 platformuna çıkmıştır. Olay kısaca yedi ustanın yedi hizmetçisi ile ölümüne kapışmasıdır. Sağ kalan kişi Kutsal Kase’nin sahibi olur ve dileği yerine getirilir. Görsel roman üç bölümden oluşmaktadır: Fate, Unlimited Blade Works ve Heaven’s Feel. Ana tema kişinin kendini “fethetmesi” iken bu üç bölümün kendine has temaları bulunmaktadır.
Çıkış sırasına göre serilere bir bakacak olursak;
- Fate/stay Night: 2006 yılında çıkan ilk seri ağırlıklı olarak oyunun Fate bölümünü ele almaktadır. 5. Kutsal Kase Savaşı’nı anlatır.
- Fate/stay night: Unlimited Blade Works: 2010 yılında yine Studio Deen tarafından hazırlanmış ve adı üzerinde oyunun Unlimited Blade Works bölümünü ele alan bir filmdir.
- Carnival Phantasm: Serideki karakterlerle hazırlanmış, 2011 yılında yayımlanan komedi parodi serisi.
- Fate/Zero: ufotable tarafından hazırlanan ve asıl seriden bir önceki savaşı anlatan bu seri light novel’dan uyarlanmış ve 2011-2012 yıllarında yayımlanmıştır.
- Fate/stay Night: Unlimited Blade Works (seri): Yine ufotable tarafından hazırlanıp 2014-2015 yılları arasında yayımlanmıştır.
- Fate/kaleid liner Prisma Illya: 2013-2016 yılları arasında 4 sezonluk (şahsen gereksiz), Illya’nın ana karakter olduğu bir yan seridir.
- Fate/Apocrypha: Yine bir diğer light novel uyarlaması olup 2017 yaz sezonunda başladı, FSN’den ne farkı var yazının devamında bahsedeceğim.
- Fate/stay Night: Heaven’s Feel: Üçleme film halinde ufotable tarafından hazırlanacak, ilk film 2017’de yayımlanacak.
Şu ana kadar yayımlananlar bu şekilde. Seriden maksimum zevki almak istiyorsanız tabii ki de cevabım oyunu oynamanız olacaktır ancak görsel roman “oynamanın” çoğu insan için tercih edilebilir olmadığını bildiğimden illa ki bir izleme sırasından bahsedecek olursak;
- 2006’da çıkan Fate/stay Night
- Fate/Zero
- ufotable’ın Fate/stay Night: Unlimited Blade Works serisi
- ufotable’ın Fate/stay Night: Heaven’s Feel üçlemesi
Illya mahou-shoujo kıvamında ve Carnival Phantasm parodi seriler olduğu için listeye almıyorum, bir ara bakarsınız neler olduğuna.
Şimdi gelelim yan serilerin ciddi olanına…
Fate/Apocrypha ana seriden 3. Kutsal Kase Savaşı’yla birlikte ayrılıyor. 30’larda 2. Dünya Savaşı öncesi gerçekleşen 3. Kutsal Kase Savaşı sırasında Darnic Prestone Yggdmillennia, Nazi destekçisi büyücü, büyük Kase’yi çalar. 60 küsur yıl sonra tekrar ortaya çıkarak Kase’nin elinde olduğunu ve Yggdmillennia ailesinin Büyücü Birliği’nden ayrıldığını duyurur. Birlik, Kase’yi ele geçirmek için 50 büyücü gönderir ancak biri hariç hepsi öldürülür. Kase’nin aktive olmasıyla birlikte iki tarafa yedişer hizmetçi gönderilerek Büyük Kutsal Kase Savaşı başlar.
İlk bölüm daha çok hikayenin arkaplanını izlemekle geçiyor. Büyücüler Birliği’ne toplantıya giden ana karakterlerden Shishigou, başkandan olan biteni öğrenirken bizler de olayların ana seriden ne derece ayrıldığını öğrenme fırsatı buluyoruz. Tabii bu sırada çıbanbaşı Yggdmillenia Caster sınıfı hizmetçisiyle çoktan planlarını devreye sokmuş. Bölüm yavaş yavaş Yggmillenia’nın sinsiliğini hissettirerek yavaş yavaş hikayesini anlatırken bölüm bütün ustaların hizmetçilerini çağırması sekansı ile sona eriyor.
Açıkçası Fate/Apocrypha’nın ilk bölümü diğer serilerin ilk bölümlerine nazaran yavan bir açılışa sahip. Büyücüler Birliği’ndeki sahneler karşılıklı konuşma ve araya giren statik flashback sahneleriyle ilerlerken, Yggdmillenia’nın göründüğü sahnelerın planı daha ilgi çekici olmuş. Bilinçli yapılmaktan ziyade Büyücüler Birliği’nde konu arkaplanı anlatıldığı için kolaya kaçılmış gibi görünüyor. Yggdmillennia’nın göründüğü sahnelerin planı ise karşı tarafın gizemini bize hissettiriyor.
Çizim kalitesi olarak ortalama üstü göründüğünü söylemeliyim. Açılış sekansındaki savaş sahnesi güzel başlasa da birebir kapışmada ışınlanarak kavga eden iki karakterden ötürü beni çok açmadı demeliyim ancak ilerleyen bölümlerde karakterler detaylandıkça toplayacağını düşünüyorum. Karakter tasarımları biraz ilginç; Yggdmillennia tarafı 30’larda kalmışken Büyücüler Birliği 2000’leri yaşamaya çalışıyor gibi görünüyor, diğer karakterlerin hikayeye dahil olmasıyla ortalık biraz daha şenlenir sanıyorum.
Yönetmen Yoshiyuki Asai, irili ufaklı birçok yapımda bölüm yönetmenliği yapmış; en bilinen işi ise 2015 yılında yayımlanan Charlotte. Özgeçmişinde Canaan, Soul Eater gibi yapımlar bulunan yönetmenin 2. projesi teknik anlamda ne derecede başarılı olacak hep birlikte göreceğiz. Karakter tasarımları Yuri Yamada’dan sorumlu ancak onun karakter tasarımı olarak ilk deneyimi Fate/Apocrypha olarak görünüyor, o yüzden acabalardayız. Müzikler Masaru Yokoyama’ya emanet. Bu konuda heyecanlıyım zira Yokoyama-san’ın özgeçmişi bayağı bir zengin…
Bana göre biraz yavan bir açılış yapsa da diğer bölümlerde toplayacağını düşünüyorum. 14 farklı tarihi karakterin birbiriyle kapışmasını görmeyi merakla bekliyorum şahsen. Konu olarak nereye gider şimdilik bir yorum yapamam ancak sonuçta bu bir Fate/stay Night animesi, güzel vakit geçireceğimizi düşünüyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=ocG28UbyTco