ChäoS;Child
Sıcak Sıcak
ChäoS;Child
İsim: ChäoS;Child, CHAOS;CHILD
Tür: Bilim kurgu, gizem
Yayımlanma Tarihi: 11.01.2017
Kaynak: Visual Novel
Yönetmen: Masato Jinbo
Stüdyo: Silver Link
Açılış: Uncontrollable – Kanako Itou
Kapanış: Chaos Syndrome (カオスシンドローム) – Konomi Suzuki
Yıllar sonra devam serisinin gelmesi bir yandan iyi bir yandan da kötü bir şey. İyi olan tarafı beğendiniz bir serinin devamını görme şansı elde ediyorsunuz uzunca bir aradan sonra ancak kötü tarafı asıl seriyi çoktan unutmuş olabiliyorsunuz. Bu sezon iki adet anime serimiz var bu şekilde olan; ilki 5 sene sonra gelen Ao no Exorcist: Kyoto Fujouou-hen, diğeri ise 8 küsur sene sonra gelen Chaos;Child. İkisinde de aynı problemi yaşamaktayım; ilk sezonda n’oldu?
Chaos;Child’ın artısı hemen ardından başlamaması. Chaos;Head adlı 2008 yapımı serinin 6 sene sonrasından başlıyor. Shibuya anlam verilemeyen bir depremle yıkılmış ve yeniden inşaa edilmiştir. İnsanlar 6 yıl sonrasında bile olayın ne olduğunu anlamaya çalışmaktadır. Ailesini depremde kaybeden Takuru Miyashiro, gazetecilik klübünün başkanı olarak bölgede meydana gelen acayip cinayetlerle ilgilenmektedir. Okul başkanlığından önce Takuru’nun üvey kızkardeşi Nono Kurusu ise bu işleri bırakmasını söyleyip durmaktadır. Bölüm ilerleyip de konu açılmaya başladıkça gerçekleşen olayların 6 yıl öncesi ile benzerlik gösterdiğini anlarlar ve Takuru da böylelikle olayların tam da ortasına düşer.
Science Adventure adlı görsel roman serisinin 4. oyunu olan ChäoS;Child, 2014 yılında Xbox One, 2015 yılında PlayStation 3, PlayStation 4 ve PlayStation Vita, 2016 yılında ise PC platformlarına çıkmış. Serinin yapımcılığı 5pb.’ye ait ve serinin oyunları çıkış sırasıyla Chaos;Head, Steins;Gate, Robotics;Notes, Chaos;Child ve Steins;Gates 0 şeklinde. Steins;Gate oyunları ve Chaos;Head İngilizceye çevrilmiş olsa da Robotics;Notes’un ve Chaos;Child’in İngilizce çevirileri şu anda bulunmuyor.
Chaos;Head’i zamanında efsaneler efsanesi Madhouse yapmıştı ve kalite olarak oldukça başarılıydı. Chaos;Child’ı ise kataloğunda bolca moe karakterli anime bulunduran Silver Link stüdyosu yapıyor. Orijinal karakter tasarımcısı Mutsumi Sasaki, Chaos;Head’de olduğu gibi Chaos;Child’da da aynı görevde bulunuyor ve Silver Link de genel olarak aynı görselliği tutturmayı başarmış. Serinin yönetmenlik görevinde ise Fate/kaleid liner Prisma☆Illya 2wei!, 3rei!, Shomin Sample gibi animelerde yönetmenlik yapmış Masato Jinbo görev alıyor. Seiyuulara bakalım dersek; Takuru Miyashiro karakterini Yoshitsugu Matsuoka (Bell – DanMachi), Nono Kurusu’yu Sarah Emi Bridcutt (Yuki – Shin Maou no Testament), Serika Onoe karakterini Sumire Uesaka (Dekomori – Chuunibyou), Hinae Arimura karakterini ise Suzuko Mimori (Myucel – Outbreak Company) seslendiriyor. Sanatçı seçimlerini beğendiğimi söyleyebilirim, özellikle Nono konuşurken sanatçının tane tane Japonca konuşmasına bayıldım.
Chaos;Child’in ilk bölümü 47 dakikadan oluşuyor. İlk kısım (0. bölüm) Chaos;Head’de olanları bir bölüm içerisinde özetliyor. Bazı noktaları kaçırıyorsunuz ama kabaca neler olduğunu anlamamızı ve hatırlamamızı sağlıyor bu bölüm. Devamında ise 1. bölüm başlıyor. Karakter tasarımları birebir aynı olmasa da iki seri birbirini andırıyor diyebilirim. Chaos;Child görsel açıdan oldukça tatmin edici bir tasarıma ve görselliğe sahip Bölüm başında anlatılan olaylar bizi germekte başarısız olsa da (Chaos;Head’de de böyleydi) sonradan Takuru’nun ortaya bir hipotez atıp sonrasında kanıtlamaya çalışırken yaşadıkları bizi germeyi başarıyor. Kompozisyon olarak güzel bir açılış yapıyor ancak 6 yıl arayla olayların neden ve nasıl bağlantılı olduğunu ilerleyen bölümler gösterecek.
Chaos;Child, sıcak sıcak incelemesi yaptığım diğer animelere göre beni pişman etmeyen bir açılış yaptı. Stüdyonun daha önceki yapımlarını düşündüğümüzde okul temalı bir anime olacak gibi geliyor ama buna rağmen izleyiciyi germeyi başaran bir gizem serisi yapmayı başarabilirlerse sezonu oldukça başarılı kapatacaklarını düşünüyorum. İlerleyen bölümleri merakla bekliyoruz.