Miharu Takizakura: Şelale Kiraz Çiçeği

1000 yıldır Miharu topraklarında tüm görkemiyle kiraz çiçekleri açan Miharu Takizakura…

Miharu Takizakura

1000 yılı aşkındır bu tepede her bahar hiç usanmadan çiçeklendim. Çiçeklerim bulunduğum tepede, aşıkların yüzlerinde uçuştular. Sevgiyle dolu şarkılarla rüzgarla dans ettiler. Söylenen sevgi sözcükleri, dallarımın altında edilen dualar ve sırt boyunca çevrili kiraz ağaçları beni hiç yalnız bırakmadılar. Ben de Miharu ile beraber güldüm, Miharu ile beraber ağladım. Ve sonunda Miharu benim ismim oldu. Ben sadece güzel şeyler görmedim. Acıyı, savaşı ve kayıpları da gördüm. Bazen konuşabilmek ve bu olanları durdurabilmek istedim. Ama sadece bir ağaçtım değil mi? Biliyor musunuz benim de bir kalbim var. Ve bu kalp içinde sonsuz bir sevgi taşıyor. Bu yüzden çiçeklerim her sene daha güzel daha canlı açtılar. Ben nice depremlere nice felaketlere karşı hep ayakta kaldım. Çünkü umut olmak istedim, insanlara ayakta kalmayı öğretmek istedim.

Japonya için farklı bir anlam taşıyan Miharu Takizakura’yı ve hissettiklerini yansıtmak istedim. 1000 yılı aşkın bir süredir, Miharu’da kente uzak olan kırsal bir bölgede yer alan bu ağaç doğal anıt olarak ilan edilmiştir. Çiçeklerinin olağanüstü verimlilikte açmasından dolayı, şelale kiraz çiçeği anlamına gelen ‘’Takizakura’’ ve bulunduğu kent olan Miharu ona isim olarak verilmiştir. Japonya’nın en ünlü üç kiraz çiçeğinden biri olarak bilinmektedir.

Takizakura isminin verilmesinin nedenini bu resim daha iyi açıklıyor. Kiraz çiçekleri aynı bir şelale gibi dallardan aşağıya süzülüyor

Miharu Takizakura yürüyüş yollarının bulunduğu park gibi bir alanda yer almaktadır. Bulunduğu tepe sırtı boyunca kiraz ağaçları vardır. Ancak Miharu Takizakura’ nın görkemi göz kamaştırıcıdır. Ağacın kenarında bir yürüyüş yolu vardır. Çünkü ağaca çok yaklaşılmasına izin yoktur ve etrafı çevrelenmiştir. Bulunduğu yerin uzak olmasından dolayı ‘’JR Miharu İstasyonundan’’ servis otobüsleri kalkmaktadır(20-40 dk. Ve tek gidiş 200 Yen). Ağacın çiçeklenme döneminde ise istasyondan kalkan servislerle beraber etrafında gezinti de vardır(Ağaca giriş ve etrafında gezinti 1000 Yen).

blank

Ağacın ışıklandırılmasından bir görüntü

Sanırım en güzel kısmı Miharu Takizakura’nın aydınlatılma dönemi. Çünkü ortaya muazzam bir görüntü çıkıyor. Ama bu aydınlatma yani ışıklandırma süreci çiçeklenme koşullarına bağlı olarak yapılıyor. Ağaç genellikle 18:00-19:00 saatleri arasında aydınlatılmaktadır.

Koca bir tarihi taşıyan heybetli gövdesinin çapı 9.5m, boyu ise 12m olan Miharu Takizakura gücü ve umudu temsil etmektedir. Japonlar yaşanan tüm yıkıcı felaketlerin ardından dimdik ayakta duran bu ağaca umut bağlamışlardır. Büyük deprem ve tsunami sonrasında şaşırtıcı bir şekilde hiç hasar görmemiştir. Bu yüzden gücü simgelemektedir.  Sadece yaşanan bir kar fırtınası sonrasında dallarına ağırlık yapan karlar yöre sakinleri tarafından temizlenmiş ve ağaca destek konulmuştur.

blank

Miharu Takizakura’ya konulan destekler

Her yıl hem ülke içinden hem de dışından çok fazla ziyaretçi almakta ve gelenleri büyülemektedir. Ancak Fukushima nükleer santralindeki kaza nedeniyle ziyaretçi sayısında azalma olmuştur.

Japonların Miharu Takizakura’ya verdikleri bu değerden dolayı çok mutlu hissettim.Umarım dünyanın her yerinde tüm ağaçlara aynı bu şekilde sevgi gösterilir ve hepsi yıllarca yeşerir, çiçeklenir.

Miharu Takizakura hakkında güzel bir video:

Hızlıca Paylaş!