Suzumiya Haruhi no Yuuutsu Yönetmenine Göre Anime Neden Öldü?
Suzumiya Haruhi no Yuuutsu Yönetmeni Yamakan’a Göre Anime Neden Öldü?
Dünya çapında popüler hale gelip, Japon ekonomisine türlü yollardan katkıda bulunması ve Japon kültürünü tanıtmaya olanak sağlaması vs. gibi nedenlerle animeler son zamanlarda Japonya’nın gözde sektörlerinden biri haline gelmiş durumda. Ancak Hayao Miyazaki, Hideaki Anno gibi sektördeki güçlü isimlerin animelerin sonunun yakın olduğu yönündeki görüşleri ise bu hızlı yükseliş hızlı bir çöküşle mi sonlanacak acaba diye düşünmemize de neden olmuyor değil. Biz düşüneduralım bu görüşlere bir yenisi daha tanınmış bir yönetmen tarafından eklendi.
Suzumiya Haruhi no Yuuutsu, Lucky Star, Wake Up Girls! gibi animelerden tanıdığımız yönetmen Yutaka “Yamakan” Yamamoto, temmuz ayında Osaka’da gerçekleşen bir etkinlikte ortaya attığı “Anime öldü.” sözüyle dikkatleri çekmişti. Daha öncesinde ise kültürel yorumcu ve eski Gainax çalışanlarından olan Toshio “Otaking” Okada ise “Otaku (Otaku Kültürü) öldü.” diyerek duruma başka bir boyut kazandırmıştı. İşte anime sektörü ve daha çok bu sektörle adı anılır hale gelen bir kültürle alakalı bu olumsuz görüşlerin nedenini açıklamak adına bu iki isim 27 Eylül tarihinde bir röportaj için bir araya geldi ve aslında bu aralar daha sık duyar hale geldiğimiz bir konuya kendilerince bir yorum getirdiler.
Okada, otakular arasındaki jenerasyon farklılıklarının, bu alt kültüre ait topluluk zihniyetinde birtakım kırılmalara yol açtığını kast ederken, Yamamoto, animelerin sonu konusunun kendisi için daha kişisel bir şey olduğunu vurgulayarak “Anime, sürekli bir şekilde, benim yaptıklarımın aksi yönünde bir yol aldı.” diyor. Moe konusuna da değinen Yamamoto, “Külot gösterme. Külot göstermek erkeklerin istekleri, arzuları doğrultusunda olur, o halde hadi onlara gösterelim.” gibi birtakım yazılı olmayan kurallar tarafından kontrol edildiği gibi bir düşünce ile Moe’nin faşistleşmeye başladığını söylüyor. Aslında kendi kurallarına göre çalışmak istediğini ancak böyle yaptığı taktirde eleştirileceğini söyleyen Yamamoto, bunun üstesinden gelemeyeceğini de ekliyor.
Okada, sohbetin devamında Yamamoto’ya, kendisini endüstriye girmek için istekli hale getirecek tarzda animelerin ortadan kaybolup kaybolmadığı ile alakalı bir soru yöneltiyor. Anime endüstrisi için büyük bir öneme sahip olan ve otakuları da küçümsemesiyle bilinen isim Hayao Miyazaki’nin emekliliğiyle bir dönemin sona erdiğini hissettiğini söyleyerek büyük ölçüde bu durumu kabul ediyor Yamamoto. Kimi no Na Wa’yı izlediğinde endüstri için hala bir umut olduğunu hissettiğini ancak zamanın da büyük ölçüde değiştiğini sözlerine ekliyor. Bu sebeple “Yapayalnız gibi hissediyorum.” sözleriyle durumdan da yakınarak, endüstrinin Nausicaä of the Valley of the Wind ve Neon Genesis Evangelion gibi animelerden yoksun olduğunu söylüyor. Böyle söylese de Yamamoto, moe karakterlerin varlığı sebebiyle yeni Evangelion filmlerinin pek de hayranı gibi durmuyor.
Sonrasında, yeni bir trend olarak, otaku olmayanlara yönelik anime yapma eğiliminden, bir kale duvarı boyunca kabaran kalabalık bir topluluk benzetmesini kullanarak bahseden ve bu durumu metheden Yamamoto, kız arkadaşı ve pek çok hobisi olup da otaku kültürüne karşı çıkan anime takipçilerinin olduğunu ve Shin Godzilla, Kimi no Na Wa, Kono Sekai no Katasumi ni (In This Corner of the World) ve Zootopia gibi filmlerin bu kitleye, kategoriye uygun olduğunu belirtiyor ve bu tür animelerin, filmlerin ürün satmaya yönelik olmadığını sözlerine ekliyor.
Genel anlamda bunlardan bahseden bu sohbet, daha baştan kaybeden ve ölü doğan olarak tanımlamakta bir sakınca görmediğim animelerin, bu sektöre nasıl zarar verdiği veya vereceği ile ilgili farklı bir yorum getiriyor.