Japon Otaku Dersi Öğrencileri Zorluyor
Japon Otaku Dersi Öğrencileri Zorluyor: “Haftada 20 Bölüm Anime İzlemek Zorundasınız!”
Birçoğumuzun animeleri izlerken ya da mangaları okurken analizler yaptığı oluyordur; bazen karakter analizleri çıkarır, bazen konunun nasıl ilerleyeceğine dair tahminler yürütür, bazen ise olayların altında yatan ince sebepleri anlamaya çalışarak kendimizi derin düşüncelere dalmış buluruz. Keyfi olarak bunları gerçekleştirirken eğlensek de, ya bu tarz şeyleri bir ders kapsamında yapmak zorunda olsaydık? İşte Japonya’da bir üniversite bunu hayata geçirerek bir “otaku” dersi açmış ve bu dersi geçmek öyle sandığımız kadar kolay olmayabilir. Her ne kadar anime ve manga gibi zevkli konuları ele alsa da ödevleri ve ders kapsamında yapılması gereken etkinlikleri ile Japon otaku dersi öğrencileri zorluyor.
Öğrencilerden biri bu dersin ne kadar zor olduğunu dersin içeriğini Twitter profilinde paylaşarak gözler önüne sermiş. Gelin birlikte bu dersi geçmek için neler yapılması gerektiğine bir göz atalım.
İçerikte öncelikle bu derste animelerin bir film ve sanat konusu olarak ele alınacağı, anime dünyasındaki yeni trendlerin inceleneceği, 2000’li yılların önemli anime eserleri ile Gundam ve Evangelion gibi eski animelerin de analiz edileceği belirtiliyor. Dersin içeriğinde Durarara!!, PSYCHO-PASS, Monogatari serisi, Tiger & Bunny gibi popüler seriler de bulunuyor. Aynı zamanda Japonya’nın sosyal bilgisayar oyunculuğu, “moe”, “cosplay”, “fujoshi (kadın otakular ya da kadın yaoi fanları olarak geçebiliyor)” gibi kültürlerine de değinen derste, mangalarda sembolizm de inceleniyor. Bu yüzden de bu dersin anime ve mangalar ile içli dışlı olan öğrenciler için hazırlandığı belirtilmekle birlikte, öğrencilerden akıcı bir biçimde “otaku”/”fujoshi” dili konuşmaları bekleniyor.
Yazılacak raporlar ve olunacak sınavların dışında dersin gerekliliği arasında zor şartlar da bulunmakta:
- Her hafta 20 veya daha fazla bölüm anime izlemelisiniz (bu madde derse katılımın ön koşulu olarak sunuluyor.)
- Her ay 10 ya da daha fazla kitap okumalısınız ve bunlara derste verilen, satın alabileceğiniz ya da kütüphaneden edinebileceğiniz materyaller de dahil.
- “Görsel kültüre (filmler, sanat vb.) dair geçmişte ya da hala devam eden tecrübelere sahip olmalısınız.
- İnternet ve sosyal medyayı kullanabiliyor olmalısınız.
Sosyal medyada Japonlardan bu ders programına olumlu tepkilerin yanı sıra, dersin zorluğunu eleştiren yorumlar da gelmiş. Bazıları kesinlikle en iyi notlarla geçebileceğini düşünürken, bazıları da zaten okul kapsamında olduğu için çok da kolay olmamasının normal olduğunu söylemiş. Bana kalırsa birkaç animeyi aynı anda takip etmek için zaten büyük zamanımızı ayırmamız gerekirken, bu dersin gereklilikleri benim gibi “Animeleri asla bırakamam!” diyen biri için bile biraz bıktırıcı görünmüyor değil. Peki ya günümüzde özellikle Tayvan’daki Cheng Chi Üniversitesi’nin manga ve Japonya’daki Senshu Üniversitesi’nin sadece “yaoi” temasına odaklanan dersleri gibi gittikçe çoğalmaya başlayan bu anime/manga konulu dersleri almak konusunda siz neler düşünürdünüz?