Türk Yapımı Animasyon Serisi Börü (Boerue)
Türk-Moğol Mitolojisi Kaynaklı, Türk Yapımı Şamanik Bilim Kurgu Animasyon Serisi Börü (Boerue) Kickstarter’da Destek Bekliyor
Bugüne kadar AnimeFantastica’da çeşitli bilim kurgu projeleri ile birlikte andık Kickstarter platformunu. Yine böyle bir durum söz konusu ancak bu sefer karşımızda bir Japon işi veya klasik manada bir bilim kurgu projesi yok. Tamamıyla Türk- Moğol mitolojisinden esinlenen ve bilim/doğa, bilim/gelenek ve bilim/din ilişkisini, aralarındaki çatışmayı, varlıklarını birlikte nasıl sürdürebileceklerini sorgulayan, bizleri Orta Asya bozkırlarına götüren bir yapım Börü/Boerue ile karşınızdayız bu sefer.
“Olympos’a gittiniz, Ra’yı gördünüz, Thor’a aşıksınız, karma gerçekleşti ve Nirvana’ya erdiniz. Ama Dünya’nın en kadimlerinden olan Türk – Moğol mitolojisine dair hiçbir şey izlemediniz, görmediniz.” diyerek, günümüzde İskandinav, Yunan vs. mitolojilerine fazlasıyla aşina olup; Türk Mitolojisi dediğimde “E kurt işte.”den başka bir şey diyemeyen nesli düşündüğümde bana göre oldukça vurucu ve haklı bir söylemle giriş yapıyor Börü/Boerue ekibi. Türk Mitolojisi, bugüne kadar neden olduğunu pek anlayamadığım bir şekilde üstüne düşülmeyen bir alan. Yerli ve yabancı çok geniş kitlelerin ilgisini fazlasıyla çekebilecek pek çok motif, malzeme barındırdığından ve benim de kişisel manada ayrı önem verdiğim bir konu alanı olduğundan bu duruma üzülmeden edemezdim doğrusu. Börü’nün tanıtım videosunu ilk gördüğümde sanırım bu sebepten inanılmaz heyecanlandım.
“Ağaç kesmenin adam öldürmekten daha büyük suç sayıldığı,
Hastayken ve evlenirken, doğarken ve ölürken yanınızdan asla bir şamanı ayıramayacağınız,
Avınızın bir kısmını diğer hayvanlara pay olarak bırakmazsanız geceleri rahat uyuyamayacağınız,
Daha önce hiç anlatılmamış bir dünya…”
Börü Eski Türkçede “kurt” manasına gelir ki Eski Türklerde kurt motifinin kutsiyetinden bahsetmeme gerek yok. Pek çok Türk destanında bu motife sıklıkla rastlamak mümkün. Belli dönemlerde yer yüzüne inen ve “Gökbörü veya Kökbörü” olarak adlandırılan kutsal kurt veya varlık, Türk mitolojisinin belki de en bilinen motifidir ancak yukarıda da değindiğim üzere daha da fazlası bu sahada mevcut. Mesela Börü’nün tanıtım videosunda yer alan ve çoğu kez şamanlarla anılan kaz buna en güzel örnektir. Eski Türk inanışlarında kaz motifi şamana yol gösteren ve aynı zamanda şamanın bineği olarak kullanabildiği bilge bir kuş olarak yer alır. Yine eski inanışlarda insan ruhunun kuş şeklinde göğe yükselip Cennet’e (Uçmak’a) gittiğine inanılır. Bazı destanlarda ise yaratılışta rol oynayan kutsal varlıklar olarak görürüz bu kuşları. Demem o ki bu saha bunlardan daha fazlasıyla Gök Tanrı inancı ile beraber eski Türk- Moğol inanışları ve Çin kaynaklı inanışların birlikteliği ile fikrimce gerçekten inanılmaz potansiyele sahiptir fantastik türler için ki bu yüzden Börü Ekibi’nin proje konusu olarak bu sahaya yönelmesi oldukça güzel.
Kelime anlamından sonra Börü’nün konusundan bahsedecek olursam; seri bilim ve kadim geleneklerin çatışmaya başladığı bir dünyada geçiyor. Şamanlar çok uzun zamandır bilim adamlarına yardım etmemektedir doğanın sırlarına erişip, doğanın kurallarını hiçe saydıkları için. Ancak savaş çok yakındır ve bu sebeple bilime son derece önem veren Kuzey Hanlığı yine bilimden yardım almak istemektedir. Peki şamanlar bu durumda kimin tarafında yer alacak? Hanlık mı yoksa bilim adamları mı? Tabii ki bu noktada karakterler de devreye giriyor ve ilk olarak Kimya Akademisi tarihinin en genç ve başarılı element avcısı azıcık şizofren Duman ile tanışıyoruz. Sonrasında şaman çırağı Bars ve ayısı Koza ile Astronomi Akademisi tarafından verilen gizli görevi nedeniyle ekibe dahil olan Astronom Pamir ile karşılaşıyoruz. Karakter tasarımlarını çok başarılı bulduğumu da belirtmek isterim. Öyleyse tanıtım videosunu da paylaşalım hemen.
https://www.youtube.com/watch?v=MHDv9N9-wkU
1 yıllık bir çalışmanın meyvesi olan Börü, MayAna Creatives’in Kickstarter’da başlatmış olduğu kampanya ile destek bekliyor. Kickstarter’da yer alan tüm diğer projeler gibi amaç Börü’nün mümkün olduğunca bağımsız kalabilmesi. Kendilerinin deyimiyle şimdiye kadar pek çok işin altından tek başlarına kalkan ekip, bu noktadan sonra bizlerin desteğine ihtiyaçları olduğunu belirtiyor. Kickstarter’da belirlenen $85,000’lık hedef bütçe ilk 3 bölümü kapsasa da ekip, tüm sezonu yapabilmek istiyor. Tabii ki destekler yine karşılıksız değil. Bağış miktarınca çeşitlenen pek çok hediye söz konusu. Hediyeler arasında gerçek boyutlarda el yapımı bir şaman davulu bile var. :) 13 Mayıs’a kadar aktif olacak kampanyada hedef bütçenin $24,316’lik bir kısmına şu an ulaşılmış durumda.
Börü ile alakalı çok daha detaylı bilgiye Türkçe web sayfasından veya Kickstarter’daki kampanya adresinden ulaşabilir ve yine Börü’ye bu kutlu yolda devam edebilmesi için Kickstarter vasıtasıyla bağış yaparak; Twitter, Facebook, Instagram platformları üzerinden de destek olabilirsiniz. Umarız desteği sonuna kadar hak eden böylesi bir proje hedeflediği rakama ve hatta daha fazlasına ulaşarak eski Türk kültürünün uluslararası platformda tanınmasına ve fark edilmesine vesile olur.
Son olarak böylesi bir projeyle alakalı bizleri bilgilendiren ve bu projeden haberdar olmamızı sağlayan sevgili okurlarımız İbrahim Eroğlu ve Korcan Günaydın’a teşekkürü de borç biliriz. Bağışta bulunmak dışında projeyi paylaşıp yayarak da destek olabileceğinizi unutmayın!