Kantai Collection: Kan Colle
Sıcak Sıcak
Kantai Collection: Kan Colle
Diğer İsimler: Fleet Girls Collection KanColle, Kankore, Kan Colle, 艦隊これくしょん -艦これ-
Tür: Aksiyon, bilim-kurgu, askeri
Yayımlanma Tarihi: 08.01.2015
Yönetmen: Keizou Kusakawa
Senaryo: Jukki Hanada
Firma/Stüdyo: Diomedea, Flying Dog, Studio Tulip, Orange
Müzik: Natsumi Kameoka
Başlıca Seiyuular: Sumire Uesaka (Fubuki), Rina Hidaka (Mutsuki), Yumi Tanibe (Yuudachi), Saki Fujita (Akagi), Yuka Iguchi (Kaga)
Açılış: AKINO – Miiro
Kapanış: Shiena Nishizawa – Fubuki
2013 yılından bu yana popülaritesini sürekli arttıran Kadokawa Games’in online kart oyunu “Kantai Collection”ın aynı isimli anime uyarlaması ilk bölümüyle karşımızda. Öncelikle – benim de bilgi sahibi olduğum kadarıyla – Kantai Collection oyunundan kısaca bahsetmem gerekirse; oyunda siz amiralsiniz ve filonuza savaş gemileri dahil ediyorsunuz. Bu savaş gemileri ise sevimli ve güzel kızlar olarak insanlaştırılmış. Başlangıçta bir “gemi kız” seçip denize açılıyorsunuz ve düşmanlarla savaşıyorsunuz. Düşmanları yendikçe yeni gemi kızlar kazanıp tecrübe puanlarınızı arttırabiliyorsunuz. Oyunun oynanış şekli temelde böyle olsa da tabii ki bununla sınırlı değil. Böylesine basit de değil sanırım. :) Öğrendiğim kadarıyla bu gemi kızların isimleri, 2. Dünya Savaşı’nda kullanılmış gerçek savaş gemilerinden geliyor ve bu gemilerin sahip oldukları özellikler bu kızlara yansıtılmış.
Oyunla ilgili bu ön bilgiden sonra animenin ilk bölümüne gelirsek; açıkçası ilk bölümle alakalı net bir şeyler söylemek benim için zor. Bölüm başlarken sarf edilen sözlere “ne alaka” tepkisini verdikten sonra (Bölümün sonlarına doğru bağlantı kurabildim sanırım. :)) anime beni destekler gibi hemen düşman olarak tasvir edilen “Abyssals” tan bahsetmeye başlıyor. (Abisal, Abisal Bölge: Okyanusların en derin ve ışık almayan yerleri ve burada yaşayabilen canlılar için kullanılan terim. Animede geçen “Abyssals” derin denizaltı filosu, okyanus filosu, derin deniz filosu veya derin deniz gemileri olarak yorumlanabilir.) İnsanlara karşı çeşitli saldırılar düzenleyen bu filoyla savaşacak olanlar ise eski savaş gemilerinin ruhlarını taşıyan gemi kızlarımız. Zaten bu noktada bir gemi kız filosu da teşrif ediyor hemen. Burada “Abyssals”a değinmek istiyorum biraz. Yukarıda da bahsettiğim üzere abisal bölge okyanusların en derin, ışık almayan, neredeyse oksijensiz kısımları ancak buna rağmen bu bölgelere uyum sağlamış, buralarda yaşayabilen deniz canlıları da mevcut. Bu canlılar gri veya siyah renkte ince bir yapıya sahip olup genellikle kör olurlarmış. Düşman gemi kızlarının siyah giysileri, soluk tenleri ve boş bakan gözleri bu bakımdan iyi tasvir edilmiş. Ayrıca bu filoda yer alan bazı gemiler aşağıdaki abisal bölge balığına da çok benziyor.
Hikayeye dönecek olursam gemi kızlarımız düşmanı yenmiş gibi görünüyor ve hemen deniz harp bölgesindeki Torpido Filosu 3’e atanmış özel tip bir yok edici olan acemi gemi kız Fubuki-chan’a atlıyoruz. (Fubuki, oyunun başında seçebildiğimiz başlangıç gemilerinden yanılmıyorsam.)
Fubuki-chan deniz harp bölgesindeki amiralle (Amiralin kim olduğu, nasıl biri olduğu, cinsiyeti vs belli değil. Animede gösterilmedi.) konuştuktan sonra kendisiyle aynı filodan Mutsuki ile tanışıyor ve Mutsuki sayesinde Mutsuki’nin yanı sıra birlikte kalacağı diğer oda arkadaşı Yuudachi ve aynı filodan diğer kızlarla tanışıyor. Kızlar hemen Fubuki’nin gerçek bir savaşta bulunup bulunmadığını öğrenmek istiyor ancak Fubuki bu konuda yalan söylemek zorunda kalıyor. Sonrasında tekrar savaşa dönüyoruz. Düşman üssünün tespit edilmesiyle gemi kızlar, deniz harp bölgesinden organize edilmiş filolarla geri dönmek üzere düşman karşısında geri çekiliyor.
Bundan sonra oyundaki diğer karakterlerden Birinci Taşıyıcı Bölüğü’ne mensup Akagi’yi görüyoruz ve Fubuki’nin onun gibi çok iyi bir savaş gemisi olma hayaline şahit oluyoruz. Ancak kendisinin filosunun öncü birlik olarak Abyssals ile savaşacak filolar arasında olmasıyla ne kadar iyi olmak isterse istesin hiç savaş deneyimi olmadığı ve bu yönde yalan söylemesini amiralin istediği ortaya çıkıyor. Sonrasında savaş başlıyor ve bir şekilde zafer bizim kızların oluyor. Savaşta işe yaramadığını düşünen Fubuki’ye gaz vermekse kimliği belirsiz amirale düşüyor. Bu noktada, sevinmek yerine düşman üssünde yok edilen kıza üzüldüğümü söylemeden geçemeyeceğim. Sanırım bakışları ve bu sahnede giren müzik beni etkiledi.
Müzikten bahsetmişken, animede kullanılan bölüm içi müzikleri savaş sahneleriyle uyumlu ve bence gayet başarılılar. Savaş, aksiyon sahneleri daha güzel olsaydı, bu müzikler sayesinde daha epik bir şey ortaya çıkabilirdi. Açılış ve kapanış parçaları ise ilk bölümde yer almadı.
Animasyonlar, böylesi bir anime için çok sönük kalmış bence. Daha canlı renkler ve daha etkileyici savaş sahnelerinin olmasını beklerdim açıkçası. Tamamıyla moe kızlardan oluşan animenin seiyuu kadrosu da animeyle alakalı başarılı diyebileceğim şeylerin arasında. Tüm bunlar dışında daha en başta söylediğim gibi animeyle alakalı net şeyler söylemek benim için zor. Düşman üssündeki kızın yenildiği sahne dışında duygusal anlamda bir şey hissedemedim animeyi izlerken. Sadece üzülmekten vs. bahsetmiyorum. İzlerken komik olması gereken sahnelerde gülmedim ya da karakterlere karşı içimde bir sıcaklık oluşmadı. Öylece, bir şeyler hissetmeden, izlemem gerektiği için izledim. Açıkçası ilk bölümde, hikayenin anlatımında bir sorun göremedim. Karakterlerin de birçok kesime hitap edecek cinsten olduğunu düşünmeme rağmen animeyle alakalı karmaşık duygular içerisindeyim :) Ancak “Bir sonraki bölümü merak ediyor musun?” veya “Bir sonraki bölümü izleyecek misin?” derseniz konunun sonraki bölümlerde nasıl işleneceğini, hikayenin nasıl devam edeceğini merak ettiğimden dolayı her iki soruya da cevabım “Evet” olur. :)
Unutmadan eklemem gerekirse; Kantai Collection’ın hızıyla ünlü, nadir elde edilebilen en popüler gemi kızı Shimakaze ilk bölümde ufacık da olsa gözüküyor. :)