Psycho-Pass 2
Sıcak Sıcak
Psycho-Pass 2
Tür: Aksiyon, Bilim Kurgu, Polisiye
Yayınlanma Tarihi: 10.10.2014
Bölüm Sayısı: 11
Yönetmen: Naoyoshi Shiotani
Senaryo: Jun Kumagai
Seri Kompozisyonu: Tow Ubukata
Başlıca Seiyuular: Kana Hanazawa Kana (Akane Tsunemori), Kenji Nojima (Nobuchika Ginoza), Ayane Sakura (Mika Shimotsuki), Keiji Fujiwara (Sakuya Tougane), Shizuka Itou (Yayoi Kunizuka), Takahiro Sakurai (Shou Hinakawa)
Firma/Stüdyo: Tatsunoko Productions
Açılış: Enigmatic Feeling – Ling Tosite Sigure
Kapanış: Fallen – EGOIST
Psycho-Pass 2, ekim ayının başlamasıyla kollarımızı açıp kavuşmayı beklediğimiz serilerin arasında önemli bir yer tutuyordu şüphesiz. Japon anime takipçilerinin yaptığı sonbaharın en çok beklenen animeleri anketinde bile ilk sıraya oturma başarısını göstermiş serinin, akıllarda soru işaretleri, kalplerde ise ufak bir sızı yaratarak sona eren ilk sezonunun ardından devam edeceği ilk kez mart dolaylarında duyurulmuştu. O zamandan yayımlandığı güne kadar önceki sezonda kaybedilen ya da yoluna devam eden karakterlerin akıbetinin ne olacağı üzerine bolca muhabbet döndürüldü doğal olarak. Ben de sabırsızlıkla beklediğim Psycho-Pass 2’ye, ilk sezonda cevap bulmamış sorulara cevap bulmak ve özlediğim karakterleri bir kez daha görmek ümidiyle başladım.
Serinin ilk bölümüne söyle genel olarak baktığımda yapabileceğim yorum, izlediğim 23 dakika civarındaki sürecin animeye “Yeniden merhaba!” dedirtmekten ne azı ne fazlası olduğu yönünde. (Bu noktada bölümün ilk sezonu izlemeyenlere hitap etmediğini özellikle belirtmek istiyorum çünkü izleyip beğenseniz de kaçıracağınız noktalar olacaktır.) Tıpkı ilk sezonun ilk bölümünde olduğu gibi karakterler ile tanışma faslını şöyle bir geçeceğimiz; ilk sezondan farklı olarak da birkaç yeni yüz görebileceğimiz bölüm, animenin ilerledikçe önemli bir yer tutma ihtimali olan LACOUSE adlı bir ilacın reklamıyla başlıyor. Devrim olarak nitelendirilen ürün, “Hani olur da Psycho-Pass değeriniz artar; en kötü senaryo ile toplumun huzurunu tehdit edecek potansiyel bir suçlu olmaya yaklaşırsanız LACOUSE ile bu durumu hemen sonlandırabilir; tekrar mutlu ve güvenli yaşamınıza devam edebilirsiniz.” mesajını vererek Psycho-Pass evrenindeki insanların hayatlarında büyük önemi olan bir soruna pratik bir çözüm sunuyor gibi. Bu girişin hemen ardından yaşanan ve bölümün kalanını meşgul eden olay ise uzun zamandır görmeyi beklediğimiz karakterleri sahneye davet ediyor.
Aslında bölümün evrene yeni bir kapı açmak yanında yaptığı bir diğer şey ilk sezonun ardından geçen bir buçuk senenin karakterler üzerinde yarattığı değişimi izleyiciye açık açık göstermek olmuş. Bu doğrultuda yeni sezonun bize getirdiği Akane Tsunemori’nin ilk sezonda tetiği çekerken elleri titreyen ürkek halini bir kenara bırakıp olgunlaştığını; soğukkanlı bir şekilde karar verebilen, kendine güven duyan ve en önemlisi Sibyl’in kesin yargılarını değerlendirirken inandıklarından ödün vermeyen bir tavır takındığını görmezden gelmek imkansız. Akane’nin yanında değişimini hissettiğimiz bir diğer isim olan Nobuchika Ginoza ise geçmişte yaşadıklarının ardından katı sisteme karşı gösterdiği inançtan ve bu mantık etrafında şekillenen eğilmez bükülmez kişiliğinden bir şeyler kaybetmiş gibi; ayrıca Akane’ye her konuda destek olacağını belli etmekten çekinmiyor. Akane’nin eskiden durduğu yerde duran isim Mika Shimotsuki’yi ilk sezondan hatırlayanlarınız çıkabilir. Bölüm boyunca Akane’nin ilkelerini sorgulayan; verdiği kararlara karşı çıkan toy ve bir o kadar da aceleci bu karakterin ilerideki bölümlerde kilit rol oynayacağı açık. Aslında Sibyl’in yarattığı evrene inanarak yetiştirilmiş bir zihin olduğu düşünüldüğünde yaşadıklarının ardından Akane’nin ılımlı haline bu kadar ters düşmesi ve insanları sadece sistemin söylediği Psycho-Pass değerlerine göre yargılayan bir kişiliğe bürünmesi de şaşılacak bir şey midir sorgulamak gerek. Eski kadrodan Yayoi, Shion gibi isimlerin yanında seriye yeni katılan ve Enforcer ünvanı taşıyan Sakuya Tougane ile Shou Hinakawa’dan Shou’nun şimdilik ne önemde olduğunu söyleyemesem de, Akane’ye bölüm boyunca eşlik eden Sakuya’nın jenerik eşliğinde beliren görüntüleri de göz önüne alınırsa üstünde durulması gereken bir karakter olduğundan kuşku duymuyorum. Son olarak bölümü izleyen kişilerin kafasında beliren ve benim de henüz cevap veremeyeceğim sorular “Bölüm sonundaki gizemli kişi kim? Yeni bir Shougo Makishima vakasını beraberinde mi getiriyor?” ve “Shinya Kougami’yi bu sezonda görecek miyiz?” olsa gerek. Gözlerin eski yüzleri araması hissini yok etmek için de bu sorulara cevap bulmak için de izlemekten başka çare yok.
İlk sezonun aksine serinin animasyonlarını Production I.G değil Tatsunoko Productions üstleniyor. Teknolojinin egemenliği altındaki karanlık ütopyanın şehir ışıkları eşliğinde şekillenen atmosferinden pek bir şey kaybettiğini düşünmüyorum, Psycho-Pass’in Japonya’sı hala eskisi kadar siberpunk ancak animasyon konusunda hoşnut olmadığım bir nokta da yok değil. İlk sezonun iki açılışında da karşımıza çıkan benim de pek hoşlandığım manga-çizgi roman vari orijinal akış yerini sıradan bir tasarıma bırakmış; ayrıca birbirini uzanan eller gibi sürekli tekrar eden sahnelerin çok da keyifli olmadığını düşünüyorum. Üzerinde durulması gereken bir diğer nokta geçmiş sezonda Gen Urobuchi’nin hazırladığı seri komposizyonunun bu sezon Tow Ubukata’nın elinden çıkması ki bu durum izleyiciler arasında seride birtakım eksiklikler yaratacağı endişesini doğurmuş.
Bunlardan sonra asıl bahsetmek istediğim şey açılış ve kapanış şarkılarında ilk sezonda da memnuniyetle dinlediğim Ling Tosite Sigure ve EGOIST’i tekrar görmekten ne kadar mutlu olduğum. Ling Tosite Sigure’yi neden çok sevdiğimi Tokyo Ghoul’un Unravel’ından sonra bu seride merak patlaması yaşatan görüntülerle yüklü açılış için seslendirdiği Enigmatic Feeling şarkısı sayesinde bir kez daha hatırladım. EGOIST’in yine başarılı ve seriye yakışan kapanışı ile başlayan tanıtım videosunu her izlediğimde tüylerim diken diken oluyor açıkcası. Seiyuulara gelirsek aynı kalan isimlerin yanında geçtiğimiz sezon sesiyle Shougo Makishima’ya hayat veren Takahiro Sakurai bu sezon Shou Hinakawa’yı seslendirirken sonbahar animeleriyle ne kadar meşgul olacağını bir kez daha gösteriyor. Mika’nın seiyuusu Ayane Sakura’yı bu sezon Trinity Seven, Shigatsu wa Kimi no Uso ve Girlfriend (Kari)’de dinliyoruz. Sakuya karakterini üstlenen Keiji Fujiwara ise burada sayamayacağım kadar çok seride yer almış tecrübeli bir isim.
Serinin şu ana kadar anlattığım ilk bölümüne bakarak birtakım tahminler yürütmek mümkün ancak 22 bölümden oluşan önceki sezonun aksine geçtiğimiz yaz yayımlanan toplama seri gibi 11 bölümden oluşması, insanların merak ettiklerine ne kadar cevap verebileceği sorusunu gündeme getiriyor. İkinci sezonla beraber duyurulan film eğer seriyi özet geçecek bir yapım olmazsa her şeyin Psycho-Pass 2 ile sona ermeyeceğinin kanıtı. Aranızda bu çıkacak 11 bölüm ve film ile tatmin olanlar olduğu kadar ikisini de gereksiz bulacaklar, “Bu seriyi de tuttu diye uzatıyorlar.” diyenler çıkacaktır. Yine de hikayenin kalanında her şey Sibyl’in isteğine göre şekil almaya devam mı edecek görmek için ben Psycho-Pass 2’yi izleyenlerin yanında yer alacağım. Tabii ki en büyük temennim konuya aşina olduğumuzdan ötürü meydana gelebilecek “kendini tekrarlar”ın yaşanmaması, yeni sezonun bize yeni şeyler göstermesi.