Space Dandy

Sıcak Sıcak

 Space Dandy

space dandy

 

Tür: Bilim kurgu, komedi

Yayınlanma Tarihi: 04.01.2014

Bölüm Sayısı: 26

Yönetmen: Shinichirō Watanabe (Cowboy Bebop, Samurai Champloo)

Firma/Stüdyo: Bones

Başlıca Seiyuular: Junichi Suwabe (Dandy), Uki Satake (QT), Hiroyuki Yoshino (Meow)

Açılış: Viva Namida – Yasuyuki Okamura

Kapanış: X Jigen e Youkoso – Etsuko Yakushimaru

 

Aylardır anime dünyasının gündemini oluşturan Space Dandy nihayet başladı. Cowboy Bebop, Fullmetal Alchemist, Soul Eater ve Samurai Champloo gibi başarılı animelerin arkasındaki önemli isimler Cowboy Bebop ve Samurai Champloo’nun yönetmeni Shinichirō Watanabe’nin yönetiminde Space Dandy için bir araya gelmişti. Toonami’nin büyük yatırımlarıyla başlayan Space☆Dandy için dolayısıyla da beklentiler oldukça büyüktü ve dünya genelinde belki de hiçbir animede yaşanmayan bir rekabeti yaşattı. Acaba Space Dandy bunca rekabete ve beklentiye değen bir anime olabilecek miydi?

space dandy

Sen misin Dandy’e göz kırpan?

Uzaylı avcısı olan Dandy, geçimini farklı gezegenlerden bilinmeyen uzaylı türlerini yakalayıp kayıt altına alarak sağlamaktadır. Geçinmek zor iş tabi. Animenin başında her erkeği yaşamı boyunca en büyük kararsızlığa(?) iten kadınlarda göğüs mü kalça mı sorunsalına karşı tavrını koyan Space Dandy soluğu Boobies’te alır. Nasıl bir yer olduğu adından belli olan Boobies breastoranlar (evet, çok yaratıcı bir isim) zincirinin bir parçasıdır. Dandy’nin en büyük hayali de bu breastoranlara sahip olmaktır. Her animede ana karakterin amacı dünyayı kurtarmak, en güçlü olmak ya da dostlarını korumak olacak değil ya. Breastoranlar varken gerek yok böyle amaçlara.

space dandy

Meğer bu meşhur sahnede bizim Dandy kamuflaj oluyormuş. Böyle kamuflaja can kurban.

İlk bölümü hem İngilizce hem de Japonca olarak izledim. Öncelikle animelerde İngilizce dublaj konusunda çağ atlandığını söyleyebilirim. Öyle duygusuz bir seslendirme söz konusu değil ve karakterlere oldukça yakışan sesler tercih edilmiş. Ian Sinclair ve ekibi tebrik etmek lazım. Demek ki istenirse İngilizce olarak da iyi işler çıkarılabiliyormuş. Space Dandy anime serisinin orijinal dili hem İngilizce hem Japonca. Hatta İngilizce olarak daha önce hazırlandı ve şu an Japonya bile animeyi daha sonra seyretmek durumunda. Seiyuulara yani Japonya tarafına gelecek olursak Grimmjow’u seslendirdikten sonra rol aldığı her animede gözlerin üzerinde olduğu Junichi Suwabe’nin performansı tek kelimeyle muhteşem. Yıl sonunda bu rolüyle ödül alırsa şaşırmamak gerek. Seiyuu olarak pek bir tecrübesi olmamasına rağmen 9nine grubundan şarkıcı Uki Satake de Dandy’nin yoldaşı QT’ye sesiyle hayat verip, şirin mi şirin bir karakter yapmış. Ayrıca haberlerimizi takip ettiyseniz konuk seiyuu kadrosunda da çok büyük isimlerin olduğunu görmüşsünüzdür. Her ne kadar çok büyük ilerleme olsa da İngilizce seslendirmeyi muhteşem seiyuu performanslarının konuştuğu Japonca seslendirmeyle karşılaştırmak büyük bir hata olur.

space dandy

Karşı cins ona göz kırpıyorsa Dandy’nin gözünü açma zamanı gelmiş demektir.

Müzikler için ayrı bir paragraf açmak gerek. İlk olarak animenin açılış şarkısı Yasuyuki Okamura’nın “Viva Namida” adlı parçası da animenin kendisi gibi Japonya’da aylar öncesinden oldukça popüler olmuştu. Kendisi daha önce de City Hunter 2 ile anime severlerin karşısına çıkmıştı. Tek diyebileceğim bu animeye yakışan harika bir açılış parçası olduğu. OST’lere baktığımızda Space Dandy, Yoko Kanno’nun sayesinde, Cowboy Bebop’ın yolundan ilerliyor gibi görünüyor. Animenin eğlenceli yapısına ve atmosferine uygun müzikler kulağa hitap etmekle kalmıyor, seriyi izlerken aldığınız zevki de arttırıyor. Sadece ilk kapanışı pek beğenmedim, ama o kadar da olur artık.

Space☆Dandy’nin oldukça renkli bir dünyası var. Animasyon ve çizim yönünden oldukça iyi bir çizgide. Dandy’nin sık sık değişen komik surat ifadeleri oldukça iyi çizilmiş ve tebessüm ettirebiliyor. Animeyi sevip sevmemeniz biraz Dandy karakterini sevip sevmemenize bağlı. İlk bölümde Dandy’nin peşindeki düşmanları biraz görsek de hikayede neyin ne olduğunu tam olarak anlayamıyoruz. Zaten Dandy de olaylardan bihaber, adamın olayla alakası yok sanki. O, daha çok kadınlara ve mesleği gereği farklı uzaylılara ilgi duyuyor.

space dandy

Dandy’nin her bakışına bir numara versek sayılar yetersiz kalır.

Toparlayacak olursak Space Dandy vadettiği eğlenceyi izleyiciye sunabiliyor. Görsel açıdan çok iyi, işitsel açıdan harika bir yapım var karşımızda. Animenin hemen hemen her noktasında ayrı bir kalite kendini hissettiriyor. Daha çok eski anime severlerin bu kaliteyi hissedeceğini düşünüyorum. Burada en belirleyici unsurlardan biri, 26 bölümlük anime serisinin hikaye olarak nasıl ilerleyeceği ve bölümlerin ne kadar doyurucu olduğu olacak.

space dandy

Bu, dönüşünde de bekletiyor ha.

Space Dandy çok büyük bir potansiyele sahip. Bu potansiyelin tamamını kullanırsa klasik olur, kullanamazsa yazık olur. Belki Shingeki no Kyojin kadar geniş bir kitleye hitap etmiyor ama Space Dandy’e bir şans tanımalısınız. Belki sizin için de bir sonraki bölümün merakla bekleneceği bir yapım olur, ben öyle yapacağım.

See you Space Dandy…

Hızlıca Paylaş!