Çay Seremonisi(Chanoyu)
Dünya hayatından uzaklaşmak, sakinlik ve doğallık içerisinde ruhu arındırmak …Çay seremonisi(Chanoyu) kurallar içeren ve öğrenilmesi zor olarak görülen bir sanat olabilir ancak içinde barındırdığı anlam çok derindir. Komşu sana çaya geliyorum dan çok ruha yapılan güzel bir terapidir. Her törende yaşanılan an farklı ve hepsi eşsiz nitelikte görülmektedir. Bu yüzden yaşanılan ana önemli bir değer verilir. Her şey eksiksiz ve mükemmel hazırlanmış olmalıdır, konukseverlik en iyi şekilde gösterilmelidir.
Çay, Japonların geleneksel kültürü içerisinde önemli bir yere sahiptir. 8. yüzyılda Çin topraklarından yolculuk eden çayın, Zen Rahibi Yosai tarafından Japonya’ya tanıtıldığı söylenmektedir. Çay Japonlar tarafından ilaç ve koku amaçlı da kullanılmış olup Zen Rahiplerinin dini törenlerinde kullanılmasıyla farklı bir nitelik kazanmıştır. Soyluların da ilgisini çekmiş, önemli görüşmeleri için özel dekorasyonlarla birlikte çay törenleri yer almıştır.
Çay seremonisi kurucusu yani çayı sanat haline getiren kişi Sen no Rikyu’dur. 1591 yılında vefat eden Rikyu’nun geride bıraktıkları yaşamaya devam etmiş, kültürün güzel bir parçası haline gelmiştir. Çay seremonisi için kurulan okullar günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Halkın içinde de yayılan çay töreni tam olarak 20. yüzyılda bugünkü konumunu elde etmeye başlamıştır.
Çay töreni için özel olarak yapılmış bahçeye dünyevi ne varsa unutularak adım atılır. Bahçede aynı sadelikte olan bir ev(hoshoan) bulunur. Bu küçük yapının dar ve kısa bir kapısı vardır. İçerisi tamamen doğal, huzur veren bir görünüme sahiptir. Gösterişten uzak bir dekorasyon olmakla birlikte fazla bir eşya yoktur. Oda döşenirken bambu ve hasırlar kullanılmaktadır.

bambu fırça ile çayın karıştırılması

tokonoma
Ayrıca ‘’tokonoma’’ adı verilen bir köşe bulunur. Buraya misafirlerin okuması için yazı asılır ve önüne vazo içerisinde çiçek konulur. Odada seremoni için gerekli olan çay kaseleri, çay tezgahı, seramik kap, bambudan yapılmış karıştırıcı ve tahta su kepçesi bulunmaktadır.
Çay seremonisi estetik bir sanattır. Yeşil çayın kaselere konulup üzerine kaynar su dökülmesinden, fırçayla karıştırılıp ikram edilmesine kadar hareketler yavaş olmalı, uyum ve zarafetini korumalıdır.Umarım bir gün canlı olarak usta bir kişiden seremoni eğitimini izleme şansımız olur.